Япония е като една тотално различна Вселена, при това за хората от всички останали континенти.

Неслучайно днешното ни пътешествие ни води там за следващото ново чудо на архитектурата:

Za Koenji

Токио сам по себе си е град, в който трябва да останеш поне месец, за да усетиш всички аспекти на специфичната му атмосфера.

Наблъскан с модерни млади хора, които копират по своя ексцентричен начин стила на звезди като Лейди Гага, шумен, неонов и вълнуващ, градът не е известен с изтънченост или финост.

Естетиката обаче е по-малко крещяща и повече фантасмагорична в предградието Сугинами, където се намира сградата на обществения театър Za Koenji.

Проектирана е от известния архитект Тойо Ито, чиито сгради в Токио и Барселона, Испания, са сред символите на своите градове.

Цялата конструкция е доста въздушна и дори извънземна, особено на фона на заобикалящата я градска среда. Идеята на Ито била да създаде усещането за отворена към звездите къща, която да приютява различни изкуства.

Сградата е покрита с тънък блестящ метал и кара околните къщи да изглеждат като миниатюрни кутийки, но назъбеният й покрив, който плавно се спуска надолу в едната й част, я „приземява” леко.

Точно това, в комбинация с малките кръгли дупки, с които е осеяна металната облицовка, загатва небрежно, че тук става дума за арт-сграда, а не просто за някаква конструкция.

Тъй като в предградието, както на много места в Япония, има ограничения за височината на сградите заради сеизмичната активност, на Ито се наложило да компенсира необходимото иначе пространство за театъра.

Така той проектирал 3 тавански помещения и подземие на 3 нива, които да отговорят на очакванията за площ.

Една от концертните зали е ниска и подвижна, а помещението, предвидено специално за репетициите на танцьори, има революционен бетонен под, който отскача както при танците, така и при сложни акробатични изпълнения.

В японската столица може да се отседне на много места, но един от най-популярните хотели в града е The Peninsula, който е истинска атракция.

Той е първият висок новопостроен хотел в Токио след повече от 10 години липса на подобни строежи и привлича туристи от цял свят.

Относно храната трудно могат да се правят препоръки – тук има десетки места, на които се предлагат удивителни местни специалитети и всички са с отлично качество.