Дестинации като Рим, Париж, Ню Йорк и Сидни например са доста стандартни вече – основната им притегателна сила се крие в забележителностите, историята им и специфичната им архитектура, но са толкова оживени и достъпни, че чарът им започва да се размива.

Точно за това погледнахме към света от нов ъгъл, търсейки атракции на други места, а едно от основните ни вдъхновения беше нестандартния поглед към архитектурата.

Следващата ексцентрична посока е към:

Soccer City в Йоханесбург, ЮАР

Вече половин месец погледите на милиони зрители по света са отправени към няколко горещи точки в ЮАР, където се провежда Световното първенство по футбол.

Дори да отсъствате от мястото на събитието, винаги можете да дойдете тук когато е лято (защото там сега е нещо като зима) и да разгледате Soccer City отблизо. Това е най-внушителният стадион на целия африкански континент, а и сред световните образци.

Негов архитект е Боб ван Бебер, чиято идея от самото начало е да претвори целия материк в една вряща и кипяща футболна арена.

Стадионът има 94 000 седящи места и е интересна конструкция от метал и бетон, която имитира формата на вид кратуна.

Плодът на това растение, което се среща и у нас, е разпространено из цяла Африка и се използва по всевъзможни начини – като халба за бира, каска за глава, музикален инструмент и какво ли още не.

Самата форма на стадиона е замислена още като гърне, в което хората се отпускат и се отдават на своите емоции, свързани със спорта. Дори цветовете и осветлението отвън са проектирани в земни цветове, за да подсилят внушението на сградата.

Архитектът споделя, че бил вдъхновен от идеята за разнообразните преживявания на всеки човек, които той споделя с приятели или със случайни хора – разказване на истории, излизане за питие или похапване, създаване и следване на модели.

Бебер допълва, че целта му била да събере хора от различни части на света, принадлежащи към различни култури и етноси, и да ги обедини не само по време на първенството, но и в бъдеще.

Йоханесбург е силно урбанизиран и модерен град и е най-големият в света, който не е ситуиран край река, езеро или морски бряг.

Кулата Хилброу

Дълго време е пренебрегван като туристическа дестинация, но през последното десетилетие това се променя. Сега градът има един от най-големите и добре поддържани зоопаркове на целия континент, много нови музеи и други атракции.

Небостъргач на улица Диагонал 11, дело на известния архитект Хелмут Ян

Някои от предградията пък са известни заради интересната си архитектура, добрата храна и оживените барове.

Точно там може да се отседне в малки бутикови хотели, които предлагат зашеметяващ микс от местните традиции и модерните удобства.