Свикнали сме да приемаме, че фитнес-залата е някаква скучна константа, която не търпи промени.

Това обаче изобщо не е вярно, тъй като и там се случват интересни неща. Напоследък има все по-динамични начини да се раздвижите и да влезете във форма. Ето и следващият:

Джокаре/Джокари

Това е нова тренировъчна програма, разработена от Reebok и световноизвестния Cirque du Soleil, която беше представена за първи път в Германия през миналата година.

Спортният гигант – основоположник на степ аеробиката, която промени света през 80-те, отново предлага разнообразие в движението, основано на цирковата програма на най-известното акробатично шоу на планетата.

Джокаре идва от сицилианския глагол “giocare”, което означава буквално „играя”. На английски програмата се нарича Jukari и включва използването на трапец, познат от цирковите представления.

Тренировката е доста интензивна и не само позволява да изгаряте мазнини, но и повишава издръжливостта, гъвкавостта и мускулния ви тонус.

Тя е насочена към цялото тяло – натоварва особено много ръцете, раменете, гърдите и гърба, корема, и дори краката.

Обикновено заниманията допускат не повече от 12 човека едновременно, а движенията се демонстрират от инструктор. Всички използват специалeн трапец – FlySet, разработен от Reebok, на който се извършват 14 основни упражнения, но има възможност и за повече разновидности.

Тъй като тази програма е все още съвсем нова, не можем да кажем със сигурност до каква степен е ефективна. Гледайки професионалните акробати на Cirque du Soleil, сме склонни да вярваме, че ще дава резултати, но у нас все още не сме чували за подобни часове.

Звезди като Миша Бартън, Моли Симс и Бар Рафаели, която беше и първото лице на програмата, вече са опитвали цирковите движения.

Тъй като програмата все още не е завладяла напълно фитнесите обаче, не е толкова широко достъпна. Вижте кратка демонстрация: