Сигурни сме, че ще се съгласиш с нас - човешките взаимоотношения обикновено са по-сложни, отколкото ни се иска.

Това често се превръща в ненужен стрес, който натоварва както на работното място, така и у дома.

Точно за това ти даваме втората порция съвети на американския терапевт Ани Лоулър, която ръководи тренинги за общуване.

Надяваме се, че те ще ти помогнат да успокоиш топката.

- Обществото, в което живеем, често учи да съдиш и да мислиш за нещата като добри и лоши например. Но те рядко са толкова прости.

Всеки има уникален житейски опит и може да вижда нещата от различен ъгъл. Можеш да се поучиш от разнообразните гледни точки и всъщност няма нищо странно в това да не споделяш мнението на някой за нещо и пак да го уважаваш.

Ключът е безусловна любов и зачитане мнението на другия.

- Колкото и да си заета, винаги отделяй време за тези, които са ти и за техните очаквания.

Задушевните връзки са важни за щастието ти и заслужават да им бъде отделяно вниманиe. Не е необходимо винаги да си „неотказващ човек” и е възможно да отложиш или промениш уговорка, ако се налага.

Тайната се крие в това да разпознаваш потенциални конфликти и да ги разрешаваш веднага, щом разбереш за тях, а не да чакаш нещата да се наредят от само себе си.

Това дава възможност на останалите участници в плана да си направят други уговорки, намалява стреса на всички ви и увеличава чувството на доверие във взаимоотношенията ви.

- Колкото и да държиш на другите, ако поставяш своето собствено здраве и благополучие на първо място и си разпределяш добре времето, си в по-изгодна позиция да помогнеш и на другите.

- Ако ти се струва, че определени хора често те критикуват и постоянно ти противоречат, поискай тяхното мнение и съвет за следващото нещо, което ги касае.

Старата поговорка „ Дръж приятелите близо, а врага още по-близо” служи често като добър съвет.

Ако им дадеш възможност да изкажат мнението си и съобразиш донякъде следващите си ходове с него, може да откриеш в тяхно лице полезни съюзници.

- Никога не допускай взаимоотношения, в които те оскърбяват, защото за това просто няма извинение и никой няма правото да те кара да се чувстваш по-малко прекрасно и уникално човешко същество, отколкото си.

Ако те оскърбяват по някакъв начин, потърси професионална помощ и не позволявай да носиш вината за лошото държание на друг.

Всичко е част от тяхната стратегия да те карат да се чувстваш слаба , за да могат те да продължават с лошото си поведение.