Няма да се лъжем - човешките взаимоотношения са една от главните причини за наличието на стрес в живота ни. И той се усеща вкъщи, на работа и във всички други социални сфери, където общуваме.

И все пак, нещата зависят от нас в много по-голяма степен, отколкото предполагаме. Точно затова не е трудно да премахнем стреса, важното е само да следваме някои основни правила в отношенията ни с другите.

Терапевтът Ани Лоулър работи в САЩ и е мениджър на няколко тренинги, свързани с общуването. Тя помага на хората не само в личните им взаимоотношения, но и в служебните им контакти.

Виж първата порция от нейните съвети, само не забравяй, че унивесрална рецепта не съществува:

- Важно е да осъзнаеш, че никой не е в състояние да те разстрои, освен ако ти не позволиш. Никой не може да те накара да се почувстваш зле.

Това, от което зависи как се чувстваш във връзките си с хората, е начинът, по който реагираш на отношението им към теб.

Ако поведението на някой спрямо теб ти се струва лошо и това те разстройва и, още повече, ако не е по силите ти да промениш това, то поне винаги можеш да избираш реакцията си към такива хора и ситуации.

- Ако си в конфликт с някой, най-добрият начин да го разрешиш е като постоянно търсиш начини за това.

Поинтересувай се от неговата личност. Говори му в стил „ Когато каза или направи това, аз се почувствах…” или „Бих искала да знам…”.

Това намалява удобните случаи за сблъсъци и отбранителни реакции. Понякога такива разговори могат да бъдат напрягащи и разстройващи, но след известно време, ако успееш да обсъдиш нещата открито, има по-голям шанс да разрешиш проблема.

- Избягвай да живееш с миналото и да се поставяш на подсъдимата скамейка. Ако някой с нещо те е разстроил или пък ти си постъпила така, добре е да обмислиш случая и да се поучиш от грешките.

Разбира се, обвинителни нападки от сорта на „ ако не беше постъпил по този начин, това нямаше да се случи” няма да са от полза.

Зарежи миналото, само се поучи от него и продължавай напред (звучи супер клиширано, но колкото повече си го повтаряш, толкова по-голям шанс има да преодолееш гравитацията на миналото).

- Има и случаи, в които, въпреки усилията ти, няма да намериш решение. Другата страна не желае да се промени, не дава шанс на отношенията, а вместо това подклажда старите вражди.

В подобни случаи най-добре е да не си губиш силите да търсиш път към човека отсреща. Приеми, че взаимоотношенията ти с него няма да са толкова приятелски, колкото ти се иска, и насочи силите си другаде.

Ако ти се налага да общуваш с хора, които не ти носят положителни емоции, създай си свои правила и избягвай всякакви ситуации, които може да доведат до негативни усещания.

- Понякога, когато си била с определени хора прекалено дълго време, забравяш какво първо те е привлякло в тях – като приятели, като колеги в работата.

Добре е да си припомняш защо си ги харесала първоначално и какви са другите положителни качества, които си открила в тях.

Фокусирай се върху добрите им страни и върху всичко, с което са те впечатлили.