От липсата на сън се дебелее и старее

24 февруари 2017 | 10:52
видяна 11172
коментари 2

В плен на натовареното ежедневие често пренебрегваме съня – лягаме по-късно, ставаме по-рано и крайният резултат е липсата на достатъчно почивка.  Последиците от това върху здравето, визията и емоционалното ни състояние са многобройни.

Какво да направите, за да се наспивате по-добре, може да прочетете в следващите редове.

Съвсем естествено нуждата от сън зависи от възрастта. Бебетата до 3-месечна възраст се нуждаят от 14 до 17 часа сън. Тези до 1 годинка между 12-15 часа сън, тези от 1 до 2 години между 11 и 14 часа.

Децата между 3 и 5 трябва да спят от 10 до 13 часа в денонощието. От 9 до 11 часа сън са нужни на децата между 6 и 13 годишна възраст, а тинейджърите се нуждаят от между 8 и 11 часа.  Хората между 18 и 64 години се нуждаят от 7 до 9 часа сън на нощ, а над 65 – между 7 и 8.Какво се случва, когато не спим достатъчно?

Разболяваме се. Имунната ни система е директно свързана със съня и липсата му затруднява организма ни в борбата със заразите.

Затруднява се мисленето и се забавят реакциите, което може да е опасно, особено в ситуации, които изискват незабавно действие – например при шофиране.

Трупаме килограми – ако спим по по-малко от 5 часа на нощ. 

Влошава се здравето на кожата: бръчки, капиляри, акне, петна и като цяло по-бързо остаряване.

Повишава се опасността от сърдечни заболявания.

Рискът от рак нараства.

Сексуалното желание намалява. Ако спите по-малко от 5 часа на ден в продължение на седмица, равнището на тестостерон спада и желанието за секс намалява с 15 процента.

По-трудно запомняме. Когато спим, мозъкът ни сортира информация. Липсата на сън го лишава от време за това. Какво можем да направим по въпроса? 

Има един единствен начин: спете повече. Ако трябва да станете в 7 сутринта, легнете си в 11 вечерта.

Понякога обаче нещата са по-сложни. Лягате си навреме и сте доволни, след което не можете да мигнете до 3 сутринта и резултатът – още една тежка сутрин. 

За да избегнете това:

Започнете да лягате и ставате по едно и също време през цялата седмица, дори и през уикендите. Така ще настроите биологичния си часовник и няма да имате проблем със заспиването.

Дишайте свеж въздух. Една 15-минутна разходка преди сън, ще ви помогне да спите много по-дълбоко и пълноценно. Ако нямата възможност да направите това, проветрете хубаво стаята. И не забравяйте, че трябва да следите температурата в стаята да не надвишава 18 градуса. Прекалено високата температура не позволява на мозъка ни да заспи.

Движете се повече през деня. Ако работата ви е в офис и не сте достатъчно физически активни през работния ден, отидете на тренировка 2 часа преди да си легнете. Това ще ви помогне да заспите по-лесно после и освен това сънят ви ще бъде по-пълноценен.

Не яжте непосредствено преди лягане. Обработването на вечерята в стомаха е процес, който ще попречи на заспиването. Затова се хранете поне три часа преди сън.

Не пийте кафе вечер. Същото се отнася за зелен или черен чай, енергийни напитки и всичко съдържащо кофеин. Да, и шоколадът се включва към забранените за консумация преди лягане.

Коментари

2
  27 февруари 2017 | 20:46 отговор
 

То по тази логика всички дето работим на смени, имаме семейства и деца, сме ег*ти грозните сбръчкани целулистести крокодили... А най - интересното ми е как да си лягам по едно и също време на първа, втора и нощна смяна?

 
 
06 март 2017 | 09:13

Това си е чисто заяждане =)

1
  24 февруари 2017 | 19:17 отговор
 

Това на снимката е целулит(и малко задник),а целулит имат почти всички жени-кльощави,дебели,спали и неспали...Та,общо взето- ТЪПИ патки...

 
 
25 февруари 2017 | 06:41

Миличка, има няколко хормона, които се отделят в тялото по време на сън, нощем. Няма да ти изнасям лекция, можеш сама да научиш кои са, защо и кога се отделят в тялото. Липсата на сън разстройва този процес и оттам целия хормонален баланс. Целулитът е хормонозависим, както знаеш, със сигурност се влошава много , ако безсънието стане редовно.

Добави Коментар

Най-четени