Защо зърнените храни трябва да бъдат част от менюто ни?

15 април 2017 | 09:20
видяна 6489
коментари 0

Като жена, която разчита на балансираното хранене и спорта в името на здравето си, знам че важно условие, за да се чувстваме добре в тялото си, е приемането на полезни хранителни вещества, които да поддържат доброто ми физическо състояние. Именно зърнените закуски ни предлагат необходимите съставки и поради тази причина аз залагам на тях всеки ден. Тук е моментът да ви споделя важна информация за състава на цялото зърно, ползите от него и защо предпочитам пълнозърнестите храни:Зърното се състои от три основни компонента - трици, зародиш и ендосперма. Наричаме определени храни "пълнозърнести", когато в преработката на зърната са запазени всички тези части. А какъв е ефектът на всяка една от тях?

Трици 

Те са богати на фибри, антиоксиданти, Витамин В и минерали.

Ендосперма

Снабдява организма с необходимите въглехидрати, белтъчини и Витамин В.

Зародиш

Той е прекрасен източник на белтъчини, Витамин В, Витамин E, Магнезий и етерчини масла. 

Обикновено при обработката на зърната се отстранява външният слой (триците и зародишът), което отнема от качествата на продукта. Ето защо пълнозърнестите храни са по-полезни и предпочитани. Затова и аз предпочитам пълнозърнестия хляб. Той съдържа всички полезни съставки като витамини, минерали, фибри и фитонутриенти.

Пълнозърнестите храни спомагат и за работата на мозъка заради витамините и всички полезни вещества, които се съдържат в трите части на зърното. Според проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по Хранене и диетика, консумирането на храни с нисък гликемичен индекс (пълнозърнестите) влияе положително върху когнитивните ни функции и върху паметта, тъй като освобождават енергия равномерно и бавно. Освен това те ни помагат да възприемаме по-лесно и бързо информация. В комбинация с мляко зърнената закуска ни засища и регулира апетита ни и затова е желателно да консумираме поне по една купичка дневно. Никога не пропускам сутрешното хранене и пълноценната закуска, защото ми въздействат зареждащо и ме подготвят за натоварените работни дни.

Изненадващо е колко много ползи може да предложи една вкусна порция от любимата ни закуска.