Новият Cheerios OATS с овес се грижи за намаляването на холестерола

19 януари 2017 | 11:06
видяна 1196
коментари 0

На специална работна среща преди ден беше представен най-новият продукт на Зърнени закуски Нестле – Cheerios OATS с овес, който спомага за намаляването на холестерола. В събитието се включиха Емануел Артур – изпълнителен директор на Нестле България, проф. Веселка Дулева – национален консултант и началник отдел „Хранене и диететика“ в НЦОЗА към Министерството на здравеопазването и проф. Арман Постаджиян – председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Те взеха участие в отворена дискусия за ползите от балансираното хранене и активния начин на живот. Специалистите по темата разкриха тенденциите в ежедневието на българина и рисковите фактори, които го заобикалят. „В Нестле постоянно работим в посока подобряване на качеството и хранителната стойност на нашите продукти, за да отговарят на променящите се нужди на потребителите. Поели сме ангажимент да намалим съдържанието на сол, захар, мазнини и др., като в същото време продължаваме да обогатяваме своето портфолио с нови продукти в полза на балансираното хранене.“ Това сподели Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България.

Проф. Веселка Дулева представи любопитна информация за овеса и съдържащия се в него бета-глюкан. “Установено е, че овесеният бета-глюкан понижава холестерола в кръвта. Високото ниво на холестерол е рисков фактор за развитието на коронарно сърдечно заболяване” разказа тя. Проф. Арман Постаджиян разкри, че рискът от сърдечно-съдови заболявания се засилва с възрастта. “Съвременната профилактика включва идентифициране и контрол на всички налични рискови фактори и започва с промяна на начина ни на живот”, сподели той. С възрастта нивата на холестерол се покачват, а това оказва неблагоприятно въздействие на сърцето. Според данни на НСИ повече от 66% от причините за смъртност в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания и именно те са причина №1 за смъртността както у нас, така и по света. Но на рисковите фактори, на които сме изложени ежедневно, може да се повлияе чрез по-балансиранo хранене и активен начин на живот. Именно затова Зърнени закуски Нестле имат ангажимент ежегодно да подобряват хранителната стойност на продуктите, които произвеждат, за да отговарят на изискванията и нуждите на потребителите. До момента продуктите на Зърнени закуски Нестле са осигурили повече от 3,4 милиарда порции с пълнозърнести култури и над 18 775 тона по-малко захар на своите потребителите.

Съдържанието на сол е намалено с 1 064 тона. Новата закуска Cheerios OATS с овес съдържа добре познатите Cheerios кръгчета, но обагатени с пълнозърнести овесени флейксове. 63% от състава на новата закуска е пълнозърнест овес, който спомага за намаляване на нивата на холестерол в кръвта. Овесът е естествен източник на фибри, а бета-глюканът, който се съдържа в него, спомага за намаляването на холестерола. Полезният прием е при 3 гр. бета-глюкан дневно, а една порция Cheerios OATS с овес предоставя ½ от дневните референтни стойности за прием на бета глюкан. Новата зърнена закуска се предлага в два различни вкуса – стандартен и с канела, предназначена е да удовлетвори хранителните потребности за балансиран старт на деня на мъже и жени над 35-годишна възраст.