Направете лятото си незабравимо с вкусна и балансирана закуска

12 август 2017 | 09:07
видяна 1465
коментари 0

Когато говорим за балансирано хранене, закуската е един от най-важните избори, които правим неосъзнато всеки ден. Често се случва сутрин да бързаме, да не ни остава време и да оставяме първото хранене за обяд.

Истината обаче е, че е много важно да обърнем внимание на закуската, защото тя стартира метаболизма ни и буквално определя тона на целия ден. Тя е от значение за нивата на енергия в организма ни, глада и дори способностите ни да се фокусираме.

Необходимо е само мъничко планиране и осъзнат избор, за да започнете деня си усмихнати и пълни с енергия. Ще ви кажем и още една мъничка тайна – понякога е достатъчно да вложите положителното си отношение, за да направите това лято още по-незабравимо.

Как обаче да поставим позитивно начало на деня си?

Ето и нашите практични съвети за една истински балансирана закуска:

- Включете пълнозърнести храни в чинията си

Пълнозърнестите храни съдържат куп полезни вещества - затова ги използвайте винаги, когато можете. Имате голямо разнообразие: овесени ядки, овесен флейкс, пълнозърнест хляб или пък кафяв ориз. А новата, подобрена формула на Nestlé FITNESS® е наистина страхотна. В кутията се крият 5 витамина, калций и желязо, а пълнозърнестите култури са основна съставка в рецептата на хрупкавите флейксове. Съдържат още фолиева киселина, позната още като витамин B9. Отлично се съчетават както с кисело, така и с прясно мляко и са прекрасен и лесен старт на деня. Предлагат се и 4 вкуса Nestlé FITNESS® – стандартен, плодове, мед и бадеми и шоколад. А най-хубавото е, че вече в състава на тези вкусни FITNESS® флейксове има и  пълнозърнест овес. Не ги пропускайте това лято.- Не забравяйте за водата

Добре е да си създадете навика да пиете поне по една чаша вода след ставане. Тя няма да ви позволи да преядете, а освен това ще премахне усещането за сутрешна умора.

- Закуска според деня

Съобразете закуската си с деня, който ще имате. Ако ще бъдете по-дълго време на крак, се спрете на по-питателно първо хранене. Ако пък ще седите зад бюрото, изберете нещо леко.

- Обърнете внимание на дъвченето

Често ни се случва да преядем, защото искаме повече удоволствие, а не храна. Затова дъвченето е толкова важно. Ако го правите бавно, ще усетите всяка хапка в устата си, а това ще ви засити по-бързо. Най-доброто време, за да установите този навик, са сутрините, когато не бързате и можете да се съсредоточите в утринната тишина.

- Планирайте

Понякога се отказваме да планираме храненията си, защото не сме сигурни какво ще ни се яде сутрин, но за да си осигурите редовни закуски, е добре да си създадете този навик. Планирайте за 2-3 дни напред и обсъдете идеите със семейството си - в такъв разговор винаги ще ви хрумне нещо ново и невероятно вкусно.

- Включете въображението си

Летните месеци са идеалният момент, в който можете да импровизирате със закуската си, защото имате цялата свежест от сезонни плодове и зеленчуци на разположение. Днес ви предлагаме една много вкусна рецепта за нестандартно кремче, което се приготвя само за 5 минути!Необходими продукти:

• 50 гр от любимата ви зърнена закуска
• 2 замразени банана
• 150 гр ягоди
• 1 шепа босилек
• 1 лайм
• 1 шепа бейби спанак
• 1 чаена лъжичка мед


Разбийте на крем замразените банани, босилека, бейби спанака и малко сок от лимон. Можете да добавите и мед за по-сладък вкус. Разделете получената смес между няколко чаши, в зависимост от това колко порции искате да приготвите. Прибавете един слой от любимата си зърнена закуска, за хрупкав вкус. След това разбийте заедно другия замразен банан, заедно с ягодите и добавете второто кремче най-отгоре. По желание може да сложите още няколко флейкса за декорация, както и цели ягоди.