Кажете „Добро утро“ без глутен

26 април 2017 | 09:56
видяна 4694
коментари 0

Знаете ли какво всъщност е глутен и защо тази съставка предизвика толкова много полемики и противоречия през последните години? Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и други зърнени култури. Любопитен е фактът, че думата произлиза от латински и означава „лепило“, което се дължи на способността му да сгъстява и слепва. Най-простичко казано глутенът е съставката, която прави печивата бухнали и меки.

За съжаление някои хора имат глутенова непоносимост.

Какъв е изходът? В хранителния режим на хора, страдащи от чувствителност към тази съставка, е препоръчително да бъдат включени храни, които не съдържат глутен като месото, плодовете, зеленчуците, картофите, ориза и лещата. За да може всеки да вземе информирано решение за своето хранене, такива алергени биват упоменати върху опаковките на продукти, които се предлагат в магазинната мрежа.

В рамките на периода 2009 – 2013 г. броят потребителите, които консумират безглутенови продукти се увеличава с 2,7% и достига 3,3% от населението. Често срещан проблем при хората, които са решили по една или друга причина да изключат глутена от менюто си е фактът, че някои закуски без специфичния протеин не притежават същите вкусови качества, като традиционните глутенови продукти. За щастие на българския пазар вече се предлагат безглутенови алтернативи с чудесен вкус, които освен това са обогатени с ценни витамини. Те биха могли да се превърнат в незаменим източник на витамини и минерали, а както знаем всяка купичка зърнена закуска е полезен и добър старт на деня.

Зърнените безглугенови закуски са удобен вариант за млади хора с активен начин на живот и се комбинират чудесно с млечни продукти и сезонни плодове.