Зеленчукови шотове

03 септември 2010 | 17:10
видяна 6387
коментари 0

Повечето хора са свикнали предястията да са в твърдо състояние – под формата на хапки или плата например.

Днес обаче имаме едно леко еретично предложение в тази връзка – зеленчукови шотове като ордьовър, при това цели два вида. Те са с различни вкусове и цветове и се сервират студени.

Необходими продукти за доматената супа (за около 8 шота):

1 ½ килограма зрели домати, разрязани на половинки
6 скилидки чесън, счукани на дребно
3 стръка розмарин
4 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка захар
150 милилитра зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. В голям съд за печене подредете доматите с разрязаната част нагоре.

Поръсете с чесъна и розмарина, а отгоре полейте със зехтина и захарта.

Печете между 45 и 60 минути, в зависимост от големината на доматите, докато започнат да отделят течност.

Оставете доматите да изстинат, след което ги пресовайте през цедка. Отстранете ципата и семките. Междувременно загрейте бульона и, малко преди да заври, дръпнете от котлона. Добавете към прецедените домати.

Изчакайте получената смес да изстине, след което охладете допълнително за минимум час. Ако получената супа е прекалено гъста, добавете кубчета лед или сняг, за да разредите.

Необходими продукти за спаначената супа(за около 8 шота):

2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън, счукани на дребно
2 стръка праз-лук, нарязани на ситно
150 грама картофи, нарязани на малки кубчета
900 милилитра зеленчуков бульон
150 грама пресни листа от спанак или друго подобно растение
4 супени лъжици сметана за готвене

Начин на приготвяне:

Загрейте мазнината в голяма тенджера и добавете праз-лука, чесъна и картофите. Задушете за 10-ина минути, докато зеленчуците омекнат, но още не са променили цвета си.

Добавете бульона и оставете да заври. Варете още около 10 минути или докато зеленчуците омекнат напълно. Сложете и зелените листа и бъркайте, докато се свият.

Разбийте добре с помощта на миксер или в блендер и прибавете сметаната. Оставете да изстине, след което охладете допълнително поне за час.

Сервирайте двата вида супи в охладени чаши за шотове. Можете да овкусите с малко черен пипер и сол и да украсите със зелени листенца по избор.

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени