Може ли да сготвим вкусен Великденски обяд за 20 лв?

16 април 2017 | 10:44
видяна 4238
коментари 1

Христос Воскресе! Вчера обиколихме църквата, занесохме си жив огън вкъщи и сега е време да спретнем вкусен великденски обяд. Заедно с екипа на Woman.bg решихме да проверим колко излиза един хубав обяд за празника с печено агнешко и здравословна салата. Навън е пролет, София е притихнала и празна и затова решихме да излезем на пазар на открито, а не да влизаме в супермаркета. И за да има щипка екзотика - минаваме през една от най-прочутите арабски месарници около женския пазар, за да купим прясно агнешко.

Зад тезгяха е Али - сириец на около 60 години, който ни избира страхотни котлетi за около 9 лв. Агнешкото и телешкото при Али винаги са ужасно вкусни, а и той обикновено има теория как точно трябва да се приготви дадено месо, така че разпитваме за неговата рецепта и продължаваме с пазара.

След месцето минаваме и за пресен хляб - през близката арабска пекарна - купуваме току-що излезли от пещта хлебчета със сусам, които ухаят просто невероятно. ( 2 лв за 4 хлебчета).

Оризът е много важна съставка от идеалния Великденски обяд - затова залагаме на специален азиатски дългозърнест. Харесваме насипните продукти, затова не купуваме пакетиран, а молим за 300 грама направо от чувала. Този ориз е истинска находка.(Килограмът е 6 лв, а 300 гр. излизат по-малко от 2 лв.) Откриваме го точно до месарницата на Али в малко магазинче за арабски стоки, в което има и страхотен тахан и червена леща.Вече имаме идея за перфектния обяд - агнешки котлети и ризото с лапад и спанак. 2 връзки страхотен пресен лапад на пазара струват 1 лв. - купуваме ги от симпатична баба, която продава почти на тротоара и отиваме до сергията със спанака.

Има няколко вида, а най-скъпият е по 1.70 лв. килото. Молим да ни отмерят за около 1.50 лв. и попът взимаме репички (1лв.) и салатки (0.50 ст). Няколко връзки чесън (2 връзки за 1 лв.) и лук на същата цена вече сме готови да започваме с готвенето на перфектния обяд.

На пазара винаги е много колоритно - и даже в първия ден на Великден има дузина вехтории, които са изложени за продан.

Все пак имаме важна работа - да приготвим един вкусен Великденски обяд - затова оставаме шопингът за МОЛ-а и запретваме ръкави. Финално - прибираме в пазарската кошница връзка пресен джоджен (агнешкото много обича тази подправка) и вече имам всичко необходимо за един хубав обяд. А крайната сметка е не повече от 20 лв.
Остава само да споделим вкусната храна с любим човек и чаша добро вино.
Момичета, и не забравяйте - мъжете обичат вкусната домашна храна. Гответе им по-често. Ако пък не заслужават, какво изобщо правите с мъж, за когото не си струва да прекарате 3 часа в кухнята?

 

Коментари

1
  19 април 2017 | 13:37 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени