Созопол - топ европейска дестинация за 2017 г.

24 февруари 2017 | 16:04
видяна 7411
коментари 3
Снимки: Wikipedia.bg

Няма турист, който да е посетил този крайморски български град и да не е възкликнал с думите на поета: "Стреснат, трогнат, очарован!"

Красивата крепост, извисяваща се като верен страж над скалистия бряг, типичните къщи с надвиснали над уличките чардаци, ракитените масички, отрупани с кокетни бурканчета със сладко от смокини и греещите между тях като дантелени коралови слънца традиционни сладкиши с многозначително име дамга – всичко това е само една малка част от магическия облик на най-стария град по българското черноморие - Созопол.

И не е никак учудващо, че това вълшебно кътче само преди броени дни зае шеста позиция сред 20-те участници в класацията "Европейска дестинация за 2017". След себе си градът на дамгите остави такива европейски дестинации като Виена, Мадрид и Париж. Любимият ни летен курорт е събрал 20 690 гласа от общо 426 850 гласували.

"Това е изключително признание за всичко, което сме направили през годините и за популярността на Созопол сред европейските туристи", бяха първите думи, с които кметът на община Созопол Панайот Рейзи изрази благодарността си към всички онези, дали гласа си за Созопол. "След три седмици интензивна мобилизация можем да се радваме на този успех, който ще донесе силна реклама за Созопол, а това ни гарантира още по-добър сезон от миналата година", допълни още кметът Рейзи, цитиран от община Созопол. 

Престижният конкурс води началото си от 2009 г. В него се състезават туристически обекти, които са оставили незабравими спомени и впечатления у пътешествениците с качеството си на услугите, с привлекателните си места за отдих, с историческите си, културни и природни забележителни.

Гласуването се организира от European Best Destinations – организация, основана в Брюксел с цел насърчаване развитието на културата и туризма в Европа.

Коментари

3 Беа
  25 февруари 2017 | 15:46 отговор
 

Споменатата организация прави класации на дестинациите в РАЗЛИЧНИ категории: Курортни градове, романтични места, места с исторически забележителности, градове за шопинг-турове, места за кулинарни преживявания, еко-места... Понеже самата класация не е публикувана, вероятно Созопол е класиран като курортен град.

 
2 Ivan
  25 февруари 2017 | 15:14 отговор
 

Между впрочем класацията на Созопол е абсолютно справедлива! Ходил съм на много места в чужбина, но Старият Созопол и Старият Несебър наистина са морски бисери, с които ние, българите трябва да се гордеем!!!

 
1 az
  24 февруари 2017 | 21:50 отговор
 

стига бе хора , града прилича на кенеф, вземете пътувайте малко, една Хърватска е светлинни години пред Несебър даже.... соц буклука кмет и тъпите селяни са превърнали района в 2-дву месечна печелбарска сергия.

 
 
Ivan
25 февруари 2017 | 15:09

Може ли българинът да каже нещо хубаво за родината си? Нее!!! Той трябва всичко родно да оплюе,да поругае!Защо не се поучим поне малко от съседите си - гърци, сърби, румънци,които имат национална гордост???!!! Докато не престанем да се самобичуваме и не станем единни и сплотени БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ И НЯМА ДА ИМА БЪДЕЩЕ!!!

Добави Коментар

Най-четени