Защо кралица Елизабет II празнува два рождени дни?

21 април 2017 | 11:12
видяна 4522
коментари 0

Хубавото на това да си кралицата на Великобритания е, че можеш да празнуваш рождения си ден, когато си решиш и колкото пъти прецениш.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. и днес става на 91 г. Обикновено кралицата празнува официалния си празник в тесен семеен кръг, но поводът се отбелязва със салюти на различни места в Лондон.

Поради непредвидимото британско време кралица Елизабет II празнува и втори официален рожден ден през пролетта, състоящ се в една от първите три седмици на месец юни. Причината за това е, че се организира специален военен парад, по време на който е необходимо времето да бъде хубаво. 

Четете още: Елизабет II – 65 години на трона

Традицията на двойното празнуване е въведена от крал Едуард VII в началото на XX век. Той е роден на 9 декември (1841 г.), но решил, че ще е много по-приятно да празнува рождените си дни на открито през някой от топлите месеци от следващата година.

Бащата на настоящата британска кралица - крал Джордж VI, също е роден през декември и идеята за двойното честване му допаднала много. Елизабет II е продължила кралската традиция.

Снимки на кралица Елизабет II през годините можете да видите в нашата Галерия 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени