Какво очаква жените в новата Турция на Ердоган?

18 април 2017 | 17:20
видяна 9954
коментари 3
Снимки: Getty Images

Реджеп Тайип Ердоган най-накрая спечели най-голямата си победа в една битка, която води от години. Битката за власт. И то за неограничена, безпрекословна, всепоглъщаща власт. Власт, която ще му донесе така жадувания от него пълен контрол над миналото, настоящето и бъдещето на Турция. Власт, която в крайна сметка ще го превърне в един истински султан, какъвто той от дълго време се стреми да бъде.

От секуларизъм към авторитаризъм

Накратко победата на Ердоган на референдума, който се проведе този уикенд, превръща президентския пост в югоизточната ни съседка от предимно церемониална длъжност в институция с огромни правомощия – държавният глава ще може да назначава съдии, да разпуска парламента, да обявява извънредно положение, да управлява с декрети. След вота, реализиран в драматично и оспорвано съревнование в неделя, едно е ясно - обликът на югоизточната ни съседка вече е променен. Секуларизмът отстъпва място на авторитаризма и Турция на Кемал Ататюрк остава в миналото, като тази трансформация ще има много последствия - за мюсюлманския свят, за Балканите, за обществото на югоизточната ни съседка. Неслучайно темата е централна за всички медии - анализатори, журналисти и политици нищят бъдещата политика на Анкара, връщането на смъртното наказание там, сценариите за разделението на страната, отношенията й с Европейския съюз.Една тема, която заслужава не по-малко внимание, е ролята на жените в новата авторитарна Турция на Ердоган. Съвсем не е рано да се каже, че нежният пол не е изправен пред светло бъдеще  и за това има многобройни сигнали от страна на Ердоган през последните години. Изказванията и отношението му към дамите, откакто е на власт, са доста крайни и недвусмислени, което ни навежда на мисълта, че те нямат да останат пожалени от суровия му нрав.

В предните редици на протестите срещу резултатите от допитването неслучайно бяха много жени.

Ердоган за жените


Президентът неведнъж се е занимавал с дамите, техните задължения, роля и функции в обществото. Много често когато го е правел, той е разбунвал духовете ако не в целия свят, то поне у дома. Още в края на 2014 г. Ердоган каза в Истанбул, че „Жените не са равни на мъжете“.  По думите му третирането на дамите на равни начала с мъжете е противоестествено, то е в разрез с природата. В изказването си Ердоган обърна внимание и на феминистките, които според него не схващат значението на майчинството в исляма.

В края на 2016 г. Ердоган се отнесе грубо към жените, като принизи ролята им в обществото до просто създаване на поколение. „Животът на жените, които нямат деца, е непълен и лишен от смисъл, те са непълноценни“, каза Ердоган. Той освен това препоръча на дамите да имат най-малко 3 деца. Според статистиката населението на Турция е нараснало до близо 79 млн. души през миналата година, което е прираст от 1,3 %. За Ердоган обаче това не е достатъчно, тъй като „Турция е страна с големи цели, за които всеки член на нацията трябва да бъде мобилизиран“.

Насилието срещу жени

Надеждна статистика за насилието на мъже над жени в Турция от няколко години няма. Според местни активисти обаче миналата година 300 жени са били убити от представители на силния пол.

„Насилниците смятат, че тези жени заслужават да умрат. Когато една жена носи къса пола, тя заслужава да бъде изнасилена“, разказва журналистката Чичек Тахаоглу, която работи по темата. Тя няма да забрави случай, при който мъж е убил жена си с тиган, защото яденето му е било безсолно.

Според запознати насилието взима жертви в цялото обществото – убивани са и образованите, и необразованите. Експерти смятат, че тази тенденция ще се задълбочи след референдума.

Да, тежки дни очакват Турция и може би всички, които дръзнат да се опълчат на нейния държавен глава. Но знаете ли, че според някои ислямоведи и арабисти реформацията в исляма ще се случи тогава, когато жените в мюсюлманския свят се осмелят да се изправят срещу своя потисник и се освободят от оковите си. Може пък туркините да се превърнат във вестители на промяната и прогресивното мислене. За което, разбира се, биха платили огромна цена. 

Ето и някои от заглавията в българската преса за събитията в съседна Турция, които някак символично съвпаднаха с Великден, който пък тази година се празнува по едно и също време и от католици, и от православни:  „Турция зави на Изток“ (в. „Стандарт“), „Демокрацията умря в неделя“ (в. „Стандарт“), „Тайп Баба уби Ататюрк“ (в.“Труд“), „Разединителят“ (в. „Труд“), „Ердоган стана султан на разполовена Турция“ (в. „24 часа“)Коментари

3 И последно...
  19 април 2017 | 22:40 отговор
 

Другите два ком. ги написах от тел и нямам кирилица, но остатъка от това, което искам да кажа, ще го напиша тук: Много наивно смяташ, че жените сами били "отвоювали" нещо. Мъжете ако бяха решили, че няма да отвоюваме, нищо отвоювано нямаше да има. Все пак и физически са по-силни, и на почти всички управленчески постове по света са все мъже (защото тестостерона ги подтиква да се борят за по-висок соц. статус и да се самоопределят чрез него; жената просто не изпитва такава нужда да се доказва извън дома). Такива големи събития, случили се в света, само може да изглежда, че са се случили "случайно". Просто на мъжете изведнъж започна да им изнася много повече жените също да трябва да бачкат рамо до рамо с тях, също да плащат сметки заедно с тях, да са "сексуално освободени", за да могат да си лягат свободно с тях и да предлагат секс наляво и надясно без да очакват от мъжа нито обвързване, нито дори да плати една сметка в ресторант. Така те хем имат повече секс с повече различни жени, хем обществото вече не очаква от тях да избират само една и да създадат семейство, хем после като минат на следващата, жената, понеже така и така работи, ще издържа не само детето си, ами и себе си и той си е свободен да си продължи по пътя без отговорности. И убедиха жената, че задължавайки я да трябва да става бачкаторка, освен майка, съпруга и домакиня, е един голям подарък за нея. А така мъжа си изми ръцете от всякаква отговорност и задълженията и очакванията към мъжете намаляват от ден на ден. Така че не - нищо не сме "извоювали", те сами ни го дадоха.

 
2
  19 април 2017 | 12:59 отговор
 

"когато жените в мюсюлманския свят се осмелят да се изправят срещу своя потисник и се освободят от оковите си" И как да стане това, като физически са по-слабите, а и законите са срещу тях? Някакви идеи?

 
 
19 април 2017 | 16:46

Както жените по целия свят САМИ са отвоювали правата си така и на мюсюлманките ще им се наложи сами да сторят това.Със гражданско неподчинение,стачки,бунтове и т.н.Жените носят живота и не забравяйте жените възпитават синовете си - от тях зависи дали те като станат мъже ще уважават или ще посягат на слабия пол.

 
Dosta naivno...
19 април 2017 | 22:29

Gluposti! Ot jenata zaviselo... Momcheto se pripoznava v bashta si, v negovoto povedenie i otnoshenie kym sveta. Kakvoto i da si govori maikata, to shte popiva tova, koeto pravqt, a ne tova, koeto edin ot tqh mu govori! T.e. kato vijda maika si v podchineno polojenie na jertva, i v polojenie, v koeto cqloto obshtestbo navyn mu kazva i pokazva, che jenata e pod myja i rodena za da mu sluji, nqma kak toi da go vijda razlichno i da vyzprieme neshto razlichno. Dori da se nameriq nqkoe izkliuchenie, to shte si e tochno tova.

 
19 април 2017 | 22:32

Tq maika mu moje i da misli razlichno i kato feministka, no shte trqbva da si trae i da si e yakava samo v mislite. A v povedenieto si, za da zapazi jivota si, zdraveto i blagoprilichieto za pred horata, nikoga nqma tochno tq da trygne da razvqva bairqka.

1
  19 април 2017 | 12:58 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени