А не трябваше ли някой да помогне на възрастната жена в Бургас?

17 май 2017 | 17:39
видяна 13850
коментари 17

Гледахте ли видеото от Бургас, онова брутално видео, в което млад мъж изритва безпричинно възрастна жена на автобусна спирка? Видяхте ли агресивната муцуна на простотията, бръснатата й глава, дебелия й врат? Забелязахте ли безгръбначната, робска реакция на случайните хора на спирката? Как невнятно се върти човекът с цигарата, все едно че нищо не се е случило, как чакащите жени плахо пристъпват към паднала 72-годишна пенсионерка, а след това културно се набутват в автобуса. А тя се свлича сама на тротоара!

Тук е така, мили хора. Справедливостта е сляпа, а човещината отдавна абдикира в името на първичния инстинкт за оцеляване. Изнизвайте се един по един и бъдете благодарни, че ви се размина. И този път. Трайте си, за да не пострадате. Особено ако на метри от вас плюят в лицето и изритват в гръб случайна старица, а накрая, докато лежи на земята с лекарствата за нейния съпруг, още няколко пъти я сплашват. Защото първото и най-важно правило в територията България гласи:

Агнетата да мълчат

Честно казано, първоначално аз също смятах да замълча. Не приемам, че такива отвратителни и жестоки прояви трябва да занимават обществото. Когато непрекъснато ни се показват само насилници и престъпници, те легитимират своето място под слънцето и стават новото нормално. Други хора започват да им подражават, мислейки се за безнаказани и недосегаеми – и постепенно се завърта спиралата към дъното.

Неусетно стана нормално полиците да имат далавери, прокурорите и професорите – подкупи, футболистите – любовници, учениците – газови пистолети, охранителите с джипове – бухалки, а криминалните елементи – някакво психическо заболяване, което да им служи като оправдание, за да се измъкнат.

Неусетно българите станаха по-страхливи, апатични, безхарактерни. Гордостта и непримиримостта посърнаха с класическите романи, за да установим днес (отново), че все повече приличаме на стадо от мълчаливи свидетели. Като онази представителна извадка от спирката в Бургас.

Камерата е записала мъж на средна възраст, възрастни и млади жени, вероятно образовани и работещи, но никой от тях не смее нито да озапти нападателя, нито да окаже адекватна помощ на жертвата. Камерата не лъже и констатира за пореден път, че ако не си помогнеш сам, няма кой да го направи.

Стадото си остава стадо, независимо дали има вълк или не.

Чета форумите и недоумявам коментарите от типа „Ами, това е положението, не дай, Боже, на всеки може да се случи“. Не, драги зрители, не може да се случи на всеки. Не трябва да се случва на никого. Никъде. Изобщо.

Триумфиращата в момента житейска философия на тревопасни и на жертви трябва да се изкорени. Защото тя смъква отговорността от всеки един от нас и излиза, че е най-добре в напечени ситуации да играеш пас. Защото така сами се генерализираме като страхливци, ни лук яли, ни лук мирисали, с което категорично не съм съгласна.Не мога да споря обаче, че именно равнодушието на околните стимулира насилниците като Живко Кючуков. Когато знаят, че никой няма да реагира, те правят каквото поискат - на улицата, в училищния двор, на магистралата, къде ли не. И понеже няма кой да ги спре, единствената надежда на техните свидетели е чисто и просто бурята да отмине. Вместо да се спасят, те си правят лоша услуга.

Все си мисля, че шестимата души на спирката биха могли да предотвратят нападението срещу възрастната дама, ако се бяха намесили по-рано. Сега можеше да не лежи в болница със счупен таз, а да се грижи за своя обездвижен съпруг. Нямаше да говорим колко малко човечност е нужна понякога и колко много липсва всъщност, а аз нямаше да напиша този текст. Сега, тоест до следващия път.

И още нещо – ние не си заслужаваме съдбата. Сами си я правим.


Автор: Виктория Димова

Коментари

17 помощ
  20 май 2017 | 00:05 отговор
 

Отворете някаква сметка, че да помогнем малко на жената, стига се търкаляли клавишите. Моля ви!

 
16 Спас
  19 май 2017 | 23:38 отговор
 

България е един голям концлагер и тук т.нар. управници ще ни държат докато измрем. Не осъзнавате ли това ПРОСТИ МАЛКИ ДУШИЦИ?

 
15 до НА
  18 май 2017 | 22:40 отговор
 

"Какво правим", ли????? Отговарям на въпроса Ви : Местим се в друга държава !!! Доста трябваше да изтърпя, но накрая реших да последвам съвета си.... Всичко си има граници, България също. Спасението е да преминеш и никога повече да не се върнеш!

 
 
19 май 2017 | 04:13

Но мъката остава, когато си оставил стария родител на произвола на насилници, измамници и крадци! Както каза Светослав Стратиев:"Българската участ и късмета са като две успоредни прави - пресичат се в безкрайността."

14
  18 май 2017 | 19:20 отговор
 

Това е видяно и документирано, но знаете ли колко случаи има които минават просто така... Януари месец на връщане от нощна смяна, вървейки по почти задънена улица към дома си бях леко "блъсната" от такси в преспите, които ме надвишаваха по ръст (беше минал снегорин и съответно нахвърлял всичко на тротоара). Нямаше никакъв проблем - паднах на меко в снега и седях очаквайки таксито да премине. Но не, колата спря - шофьорът излезе и тръгна към мен - видях го съвсем ясно. Последното за което имам спомен е, че виждайки го да идва към мен се засмях, седейки като квачка в преспите, протегнах ръка и казах - помогни ми... "събудих се" вкъщи на дивана с ключ в ръка, смъкнати гащи, употребена... и с голяма цицина над дясното ухо. Нямам спомен за случилото се, нямам спомен как съм се прибрала. В последствие се появиха и други синини, драскотини и травми. Не отидох нито на лекар, нито в полицията. На следващата вечер пак бях на работа. След месец се изследвах за полово предавани болести. Казах го само на майка си, не че намерих съчувствие, не че го и очаквах... Не търся съчувствие, преживях го. Макар че беше странна параноята, която развих за известно време - беше ме страх да се показвам по светло. Или по - скоро ме беше страх той да не ме срещне отново, или аз да не го видя и разпозная... Вече не използвам таксита пак поради тази причина. Помня как изглеждаше, помня какво пишеш на колата отстрани, но до там... А сигурно ежедневно има мноооого такива подобни случаи...

 
 
19 май 2017 | 22:24

Мила, съжалявам, че е трябвало да преминеш през това... Такива нещастници като този не заслужават да живеят! Не прави грешката да се затваряш в себе си - потърси професионална помощ от психолог.

13
  18 май 2017 | 16:04 отговор
 

Съжалявам, че не бях там - щях да се опитам да излекувам с електрошок.

 
12 Реалист
  18 май 2017 | 11:37 отговор
 

Да помогнем, добре, така е човешко. Но държавата пусна лудите по улиците - да се "социализират". И мен преди десет години такава луда, а те имат много голяма физическа сила, ме удари неочаквано и непредизвикано в гърдите и от тогава ... сетете се, какво ми се получи, години наред- лекари, лекарства, пари, мъчение. А ако помогна, оня ще ме пребие, и пак се сетете, как ще пълзя пред представителите на "хуманната" ни здравна система, колко пари ще давам, и ... как мен дори ще осъдят, та и ще плащам на "лудия", защото той, горкичкият, е луд и аз го дискриминирам, "не приемам различния". Ето, затова хората мълчат, защото животът ни е един, а държавата ни изобщо не се грижи за него. Май това беше целта. Е, постигна се.

 
11 с.т.
  18 май 2017 | 11:00 отговор
 

Такива изроди, като този от спирката, трябва автоматически да се прибират в затвора. Без значение шизофреник ли е, или не. Щом си насилник-там ти е мястото. Та дано в затвора му се наместят "чарковете".

 
10 HA
  18 май 2017 | 11:00 отговор
 

Мен,когато ме пребиха двама,полицай те ме питаха защо не съм оказал съпротива!Беше пусто и те със сигурност имаха и други пособия освен металния бокс! Кварталния ми обясни,че вечер в квартала ми ставали страшни работи,а после си забрави радиостанцията та трябваше да звъня на колегите му да дойде да си я прибере! Ако носех пистолет и ги бях гръмнал тях да ги лежа,а майките им да обясняват,колко добри момчета били! Какво правим!?

 
9 HA
  18 май 2017 | 10:20 отговор
 

Мен,когато ме пребиха двама,полицай те ме питаха защо не съм оказал съпротива!Беше пусто и те със сигурност имаха и други пособия освен металния бокс! Кварталния ми обясни,че вечер в квартала ми ставали страшни работи,а после си забрави радиостанцията та трябваше да звъня на колегите му да дойде да си я прибере! Ако носех пистолет и ги бях гръмнал тях да ги лежа,а майките им да обясняват,колко добри момчета били! Какво правим!?

 
8 Просто човек
  18 май 2017 | 09:58 отговор
 

Забелязахте ли физиката и празния поглед на така наречения "невменяем"?! Съжалявам,че ще ви разваля фантазията от много гледане на екшън филми, но действителността е такава, че щом този бабаит напада безпричинно възрастна жена, какво ли ще се случи с вас ако наистина го предизвикате?! Онзи камък щеше да намери нечия глава! Такива индивиди в Бургас почти сигурно е,че има някакво хладно оръжие! Аз съм майка и ви казвам,че няма да оставя детето си сираче, защото има по голям проблем - липсата на правораздаващи,правоприлагащи и охранителни власти! Въобще да не налага да се защитаваш от луд пуснат на свобода! Всички наркомани ги освидетелстваха, за да взимат пари за тях!

 
 
18 май 2017 | 13:16

Подкрепям това мнение. Но все пак за момента, в който всички се качват и оставят жената сама няма оправдание.

 
Просто човек
19 май 2017 | 10:29

И аз бях отврарена от товя, пе я оставиха, но в цялото видео се вижда, че след като пада спират автобуса и жените излизат и й оказват помощ

Добави Коментар

Най-четени