14 трогващи цитата на хора с психично разстройство

19 април 2017 | 11:20
видяна 7204
коментари 4

Тези 14 изказвания ще ви трогнат и дори може би ще разплачат някои. Цитатите са публикувани на сайта на Асоциацията на психолозите и са събрани от специалисти, работещи в сферата на психоанализата и психологията. Всъщност те споделят онези най-дълбоки думи, които са чули от свои пациенти. 

1. „Аз не искам да убия себе си. Искам да убия тази част от мен, която иска да се самоубие.“

2. „Хората не взимат наркотици, за да се чувстват добре. Хората взимат наркотици, за да се чувстват по-малко зле.“

3. „Представете си да чувствате всяко малко решение сякаш води до последствия на живот и смърт.“

4. „Липсваш на ръцете ми.“ (Пациент, който описва какво е да се живее с тревожно разстройство)

5. „Да чувствам болка е по-добре, отколкото да не чувствам нищо. (10-годишно момче с аутизъм, което иска прегръдка)

6. „Няма проблем, че нямам никакви приятели. Да имаш приятели те прави щастлив, но това не те прави добър човек. Знаеш ли кой е бил наистина популярен? Хитлер.“

7. „Чувствам се като призрак , бродейки невидимо в декорите на тези други щастливи животи.“ (От дете с аутизъм, което има трудности с печеленето на приятели)

8. „Сякаш се спъвате и се намирате в момента, когато не знаете дали ще се хванете или не. Така се чувствам по цял ден.“ (От 56-годишен алкохолик.)

9. „Ние прекарваме целия си живот, опитвайки се да достигнем до определено място или да придобием някакви неща, за да можем да бъдем щастливи. Но истинското щастие е, когато разбереш, че никога няма да стигнеш до това място или, че дори когато го направиш, все още ще мечтаеш за ново място или нови неща. Щастието трябва да започне сега, с това, което имаме.“

10. „Аз те харесвам Петя, не ми пука какво казват гласовете ми за теб.“ (От пациент, възстановяващ се от шизофрения)

11. „Аз не си взимам лекарствата, за да ме поправят, защото няма нищо лошо в мен. Взимам ги, защото всички останали са луди и аз трябва да се впиша.“

12. „Предполагам, че съм пропуснал прехода от времето, когато земята беше лава и въображаемите приятели са се превърнали в шизофрения.“ (От пациент с биполярно разстройство в старчески дом.)13. „Алтруистичен любител на истината и красотата.“ (Това е отговорът, който психотерапевт получава, след като е попитал пациент с биполярно разстройство как би се описал.)
След което пациентът е попитан как другите биха го описали. Пациентът отговаря: „Като женчо, вероятно.“

14. „Лекарството накара гласовете да си отидат. Сега съм самотен.“

Коментари

4
  21 април 2017 | 03:53 отговор
 

9

 
3
  20 април 2017 | 01:46 отговор
 

гениални мисли!

 
2 13
  19 април 2017 | 14:14 отговор
 

Интересно.Цитат номер 7 описва много точно,битието на повечето хора които познавам.Включвам и себе си в това число.Номер 9 е решението.Но едва ли е по силите на бедните,зомбирани,интелектуално ограничени,духовно осакатени хора,да го осмислят.

 
1 Mila
  19 април 2017 | 11:44 отговор
 

Тъжно, много тъжно :(

 

Добави Коментар

Най-четени