Как да направим дома едно по-добро място за децата

20 юни 2017 | 12:00
видяна 1819
коментари 1

Въздухът, който дишаме, е ритъмът на живота ни. В звуците на ежедневието търсим хармонията си с околния свят. И все по-често осъзнаваме, че ни липсва природата, където се чувстваме здрави и пълноценни. Не е нужно обаче да живеем в гората, за да си осигурим по-добро качество на живот и здравословна среда у дома.
Малко от нас познават невидимите врагове, които всеки миг изсмукват силите и здравето ни. Статистиките сочат, че въздухът в затворените помещения може да бъде до 50% по-токсичен от този на открито. В съвременния свят ние прекарваме 3-4 пъти повече от времето си на закрито с постоянен шум, отколкото преди 30 - 40 години. Рядко се сещаме, но поддържането на здравословна среда е невъзможно, без да говорим за чист въздух и ограничаване на шума.

Малцина си дават сметка колко голямо влияние може да окаже всичко това на детето. Ето защо е изключително важно да обърнем особено внимание на детската стая и помещенията, в които отглеждаме малчуганите.


Новите интериорни решения на Knauf бяха представени по време на бутиково събитие в столичния клуб "Перото".

Как обаче да направим въздуха в детската стая по-чист и същевременно да намалим нивата на шум? Не, не е нужно да размествате мебели и да бутате стени. Решението е добре познато в европейската практика, а днес влиза вече и в българския дом. Немският гигант Knauf направи революция в производството на материали за интериора, създавайки гипсовите плоскости KnaufCleaneoAkustic с иновативна структура и състав за пречистване на въздуха и звукопоглъщащи свойства.
Иновативният продукт вече се разработва и на родна почва в сърцето на Родопите - в завода Кнауф Марица (община Гълъбово). Българското производство под немски контрол дава по-голяма достъпност на продукта, но същевременно и гаранция за качество. Навлизането на KnaufCleaneoAkustic- гипсовите плоскости със специален примес от минерала зеолит - в строителната практика решава комплексно проблема със замърсения въздух и лошата акустика в помещенията. Дава оригинални дизайнерски решения и предлага лесен монтаж.

Чист въздух – мисията изпълнена

Общоприето е схващането, че замърсяването на въздуха идва „отвън“ – смог, мъгла, газови изпарения и др. Но истината е, че въздухът вътре - в дома и офиса, може да е много по-опасен. Причината за това е, че в затворените помещения липсва циркулация на въздуха. Така в него се натрупват остатъци от плесен и полени, прахови частици, цигарен дим, изпарения, битова химия и газове.
Плочите Knauf Cleaneo Akustic са лесното и екологично решение на този проблем. Те са специално перфорирани, което ги превръща в постоянно действащ филтър. Той не се нуждае от електроенергия и функционира безотказно през целия период на съществуването си в помещенията. Така контролът над качеството на въздуха може да бъде в ръцете ни.
С чист въздух у дома ние увеличаваме нивото на хемоглобина в кръвта си, а в резултат се подобрява мозъчната дейност. Доказано е също, че благоприятният микроклимат има противовирусен и противобактериален ефект, намалява симптомите на алергии и стабилизира функцията на имунната система.
Чистият въздух има и влияние и върху нивото на енергия, подобрява съня и води до чувство за щастие.

Шумът – успешно победен

Шумът от прахосмукачката, климатика, тостера и външните дразнители, отразен многократно от кънтящите стени и тавани, има неблагоприятно действие върху нас.
Много често в жилищата има акустични дефекти, които вредят сериозно на емоционалното ни и физическо състояние. Едни от най-опасните звуци са именно тези с нисък интензитет. Те не застрашават слуха ни директно, но повишават налягането, причиняват умора, намаляват съня, повишават стреса, влияят негативно на храносмилането и пречат на концентрацията.
Според специалисти шумът вкъщи и на работното място променя социалното поведение и причинява раздразнение и дори психично разстройство. Открита е пряка връзка между шума и сърдечно-съдовите заболявания.
Хората в т.н.open office доказано са по-малко мотивирани и по-малко креативни заради непрестанния шум. Неслучайно добрата акустика на едно помещение е от изключително значение.
Благодарение на специфичната си структура плоскостите Cleaneo поглъщат и намаляват отразяването на звуковите вълни. Окачените тавани, съставени от тях, чувствително подобряват комфорта в помещенията – поддържат здравословен микроклимат и намаляват шумовото натоварване.

Зеолит- лечебният дар от природата

Зеолитът е лечебният дар от майката природа.Това е минерал с уникална кристална структура, чиито залежи са в скалните маси. Нашата страна е привилегирована да притежава най-качествените и най-богатите на зеолитов книлоптилолит залежи в света, които се намират в Източните Родопи.
Множество различни изследвания върху ползите от детоксикацията с клиноптилолит доказват, че минералът балансира pH в човешкия организъм, действа като антиоксидант, подпомага функцията на черния дроб. Минералът изчиства организма от токсични и радиоактивни елементи, улавя и извежда канцерогенните вещества, които се образуват при консервиране на храни, пържене, опушване и употреба на нитратна сол. Той нормализира кръвното налягане, повишава активността на клетките, изграждащи костното вещество, помага на организма да усвои по-пълноценно полезните вещества.
Плочите Knauf Cleaneo Akustik са произведени от гипс, за който се знае, че е изключително добре приет от човешкия организъм заради сходното pH, но освен това съдържат минерала зеолит. Той се добавя към гипсовия разтвор при тяхното производство. Благодарение на своята микропореста структура и химичен състав те имат силно изразени йонообменни свойства и представляват отлични природни молекулни сита. Зеолитът им придава способността да разграждат летливите органични съединения, съдържащи се във въздуха, и да ги преработват до безвредни съставки – въглероден диоксид и вода.

Ето и едно кратко видео за това защо е толкова важно да живеем в здравословна среда:

Коментари

1
  20 юни 2017 | 16:27 отговор
 

Хайде пак реклама! Не мога да повярвам, че сте разрешили коментарите тук.

 

Добави Коментар

Най-четени