Да родиш на 62 - егоистично ли е?

10 юли 2017 | 14:50
видяна 5023
коментари 6

Днес обръщаме поглед към една 62-годишна дама на име Лина Алварес, която повдига темата за късното майчинство и егоистично решение ли е то.

Лина е от Испания и миналата година въпреки възрастта си даде живот на здраво момиченце.

Бременността е в резултат от ин витро процедура. След продължителна хормонална терапия на Алварес й е бил имплантиран ембрион, заченат ин витро, а тя е износила плода. Лина ражда детенцето си благодарение на факта, че в Испания е позволено донорството на яйцеклетки. Това означава, че в частни клиники се извършва процедура, по време на която на жени с репродуктивни проблеми или в по-напреднала възраст се имплантират оплодени яйцеклетки от анонимни дарителки.

Интересно е, че в Испания няма възрастова граница за подлагане на процедурата и реално всяка жена, която желае да стане майка, може да го направи, стига от клиниката, която е избрала, да са съгласни да извършват интервенцията. В много медицински заведения обаче отказват да извършват ин витро процедури на жени над 50, защото „искат здрави бебета“, както заявява медикът Антонио Рекена от клиника за репродуктивно здраве в Мадрид пред камерата на „Дойче Веле“.

С напредването на възрастта се увеличава и вероятността от малформации при плода, допълва той. 

Четете още: Цитомегаловирус – вирусът, за който бременните трябва да знаятСпоред мнозина обаче раждането на тази възраст не е уместно не само от медицински съображения, но и от морални. Жена, която на 60 приветства на бял свят дете, е много възможно да го остави без майка, още преди то да е навършило 20, което е изключително жестоко, заявява една от сънародничките на Лина пред камерата на „Дойче Веле“.

Лина обаче е категорична, че няма нищо безотговорно в решението ѝ да роди на тази възраст и че всъщност житейският опит, който е натрупала през годините, ще помогне да отгледа детето си много по-адекватно. Майката също така повдига и въпроса защо обществото осъжда решението на една жена да роди на тази възраст, а избора на някой мъж да стане баща на 70 – не.

Лина има още две деца освен дъщеричката си, която вече е на годинка. Първото си дете Алварес ражда на 34, то е с проблеми в развитието. Второто ражда преди близо 11 години, отново с помощта на ин витро процедура.

Още по темата

Коментари

6
  11 юли 2017 | 14:11 отговор
 

Кой кого ще гледа в една такава връзка, не е ясно.

 
5
  11 юли 2017 | 13:44 отговор
 

Много самонадеяно и наперено е да се критикува това лично решение. Изобщо не е наша работа да обсъждаме живота на другите.

 
4
  11 юли 2017 | 00:53 отговор
 

Може би не е егоистично и безотговорно, може би е... надежда... Надежда за един нов живот на този свят, надежда за един нов живот на майката донесла този живот, надежда... Просто надежда! Май я забравихте тази дума напоследък, нали?!

 
3 DBB
  10 юли 2017 | 19:06 отговор
 

Не точно егоистично, но според мен е крайно безотговорно, както за жените, така и за мъжете. Има хора с проблеми, които цял живот се опитват да имат дечица и не могат и подобни медицински възможности са една надежда за тях. И все пак. И все пак... Смятам, че е редно да се сложи една възраствова границата за подобен род процедури - 51-2, в краен случай 55. Когато на 62 станеш майка или на 70 станеш баща има съвсем реална вероятност да не доживееш да видиш как детето ти завършва гимназия. Безотговорно е, няма какво да се лъжем.

 
2
  10 юли 2017 | 17:17 отговор
 

Абслютно безотговорно. Когато детето стане на възраст за училище, всичките му съученици ще мислят, че това е баба му, по-добре ли ще й стана тогава? Когато детето започне да обикаля навсякъде и иска да тича, да играе, да кара колело, а тя няма да има сили да го гони навсякъде, по-добре ли ще и бъде? За мен не е нормално това да се случва.При положение, че вече има две деца, макар и едното да е с проблеми, да иска да ражда на тази възраст.Мъжете също ги критикувам разбира се.Пак казвам, не е нормално

 
1 Една дума.. УЖАС!!!!
  10 юли 2017 | 15:52 отговор
 

Как пък да не критикуваме безотговорни мъже, които решават да станат бащи на 70? Същата гнусотия и безотговорност!

 

Добави Коментар

Най-четени