Габриел Гарсия Маркес: Мъдростта идва, когато вече не служи за нищо

06 март 2017 | 11:57
видяна 3418
коментари 1
снимки: Getty Images, fitnesstool.tk,

Днес големият писател Габриел Гарсия Маркес щеше да посрещне 90-ия си рожден ден.

Авторът на легендарните романи "100 години самота" и „Любов по време на холера“ е роден през 1927 г. в колумбийския град Аракатака и е първото от общо 12 деца. Маркес отраства в голямо семейство и като малък често слуша увлекателни истории от младостта на баба си и дядо си, както и разказа за красивата любов на родителите си.

Дарбата на Габриел да пише се проявява още в училищна възраст, когато публикува първата си творба, а не след дълго започва да работи като журналист. Той пише хумористични поеми и рисува карикатури, а сред съучениците си е известен още като „Старика“, тъй като бил вечно сериозен. Преди да се захване с журналистиката, Маркес следва право, но прекъсва, заради любовта си към писането. Книгата, която променя живота му, е „Метаморфозите“ на Франц Кафка. Започва работа като репортер в колумбийския всекидневник „Ел Еспектадор“. Маркес бил известен с бохемския си начин на живот, повлиян от приятелския му кръг от художници и писатели. В средата на 50-те години на миналия век той емигрира в Европа, след като написва първата си голяма творба „Разказ за едно корабокрушение“. Заради историята младият писател е изпратен като кореспондент в Рим. В следващите години Маркес не се завръща в Колумбия, живее на различни места в Европа (Париж, Барселона), а след това се премества в Каракас и по-късно в Ню Йорк.

Произведенията, с които той оставя траен отпечатък в световната литература, са романите „Любов по време на холера“ и „Сто години самота“, като по първия е заснет и филм. Стилът му на писане е определен като магически реализъм и несъмнено спечелва много почитатели в цял свят. Маркес е отличен с множество признания, сред което и Нобелова награда за литература през 1982 г.

Знаменитият писател среща любовта на живота си в лицето на Мерседес Барча, но малко преди той да замине за Рим, те се разделят. Въпреки официалния край на връзката им Мерседес очаква Маркес да се завърне отново в родината си. През 1958 г. те отново са заедно и сключват брак. На следващата година се ражда синът им Родриго Гарсия, а няколко години по-късно на бял свят се появява и второто им дете – Гонсало Гарсия.

През 1990 г. на писателя му бива поставена диагнозата рак на белите дробове, а не след дълго страда и от деменция. Габриел Гарсия Маркес умира на 17 април 2014 г. на 87-годишна възраст.  

Да си припомним и някои от култовите цитати на обичания автор:"Не плачи, защото е свършило. Усмихни се, защото е станало".

"Бих накарал всеки мъж и жена да повярват, че са мои любими и бих живял влюбен в живота". 

"За света ти може да си един човек, но за един човек може да си целия свят". 

"Тайната на добрата старост не е нищо друго освен почтен договор със самотата". 

"Мъдростта идва, когато вече не служи за нищо". 

"Обичам те не заради това, което си, а заради това, което съм аз, когато съм около теб."

Коментари

1
  07 март 2017 | 14:37 отговор
 

"Мъдростта идва, когато вече не служи за нищо". - безкомпромисно откровен! :)

 

Добави Коментар

Най-четени