Автор
Woman.bg

Звездите, които се изправиха в битка със СПИН!

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва ежегодно на 2 декември.

Целта е да се насочи общественото внимание проблемите на хората, живеещи с вируса, и да се работи за превенцията на заболяването. Несъмнено това е чумата на новото време, като здравната статистика сочи, че всеки ден в света 7100 души се заразяват с вируса.

Може да има така наречените рискови групи, но истината е, че всички са еднакво заплашени независимо от социалния си статус. Това се доказва и от факта, че много богати и известни хора са носители на заболяването. Някои все още се живеят с него, а други вече са изгубили битката с болестта. Вижте кои са те:

Чарли Шийн

Края на миналата година Чарли Шийн разкри в ефира на американската телевизия Ен Би Си, че е носител на вируса ХИВ и знае за това от 2011 година.

Няколко месеца след като направи съдбоносното признание той разкри в шоуто на д-р Оз, че е спрял лечението, предписано от лекаря му, и се е подложил на алтернативна терапия в Мексико под грижите на д-р Сам Чачуа.

"Не пия лекарствата си от около седмица. Дали рискувам живота си? Сигурно. Какво от това. Роден съм мъртъв. Тази страна на въпроса въобще не ме безпокои", заяви тогава актьора.

Оказа се, че д-р Сам Чачуа работи върху ваксина срещу ХИВ и е толкова сигурен в нея, че си е инжектирал кръв от Чарли Шийн. Към днешна дата все още не се знае, дали състоянието на актьорът се е подобрило, благодарение на въпросното лечение от страна на южноамериканския лекар.

Американският актьор Дани Пинтауро също е сред звездите, които са носители на заболяването, като той призна това през 2003 година. Направи го по аналогичен на начина на Шийн.

Дани разкри, че е серопозитивен в едно от най-гледаните предавания на малкия екран - шоуто на Опра Уинфри.

Басктеболистът Меджик Джонсън направи признанието, че е носител на вируса ХИВ преди цели 25 години. Откровението му, допълнено от новината, че се отказва от баскетбола, несъмнено шокира света. Няма как да не подчертаем, че разкритието му спомогна за насочване на общественото внимание към проблемите на серопозитивните.

"По онова време това беше правилното решение. Ако знаех това, което знам днес, все още щях да играя баскетбол и да върша работата си. Вероятно никога нямаше да се пенсионирам от спорта. Въпреки всичко не съжалявам. Не гледам назад. Щастлив съм, защото исках да съм тук още дълго време. Направихме доброто решение в правилното време", заяви Джонсън преди няколко години.

Днес той е на 56 и докторите са категорични, че той е образец за здраве и правилно третиране на ХИВ-вируса с ежедневно медикаментозно лечение и упражнения. Навремето Джонсън е започнал с 15 хапчета дневно, които до днес е свалил на няколко таблетки. Всеки ден той става в пет сутринта, за да направи упражненията си, които включват всичко от разтягане и тичане до Тае Бо, преди да отиде да управлява огромната си бизнес империя.



Едни от първите известни личности, диагностицирани със СПИН, са актьорът Рок Хъдсън и музикалната легенда Фреди Меркюри от Queen. Хъдсън научава, че носител на заболяването през 1985, само няколко месеца преди да си отиде от този свят. Той запазва информацията в тайна и затова дълго време се смята, че е починал от рак на черния дроб.

Все пак на по-късен етап близките му решават да признаят каква е истинската причина за смъртта му, за да накарат обществото да не затваря очите си за съществуването на заболяването.

През 1991 година си отиде един от най-популярните британски изпълнители - Фреди Меркюри. Той умря на 45 години от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН.

Приживе той упорито и до последно отричаше за болестта си. На 23 ноември, ден преди смъртта си, обаче той вика мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън и му връчва съобщение за пресата: "Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване." Двайсет и четири часа по-късно Фреди умира.



Най-известната дама, отишла си от този свят заради вируса на СПИН, е първият супермодел Джиа Каранджи.

Несъмнено красавицата я е чакала бляскава кариера, но уви тя си умира твърде млада – само на 26 години, поради усложнения от болестта, с която се заразява от инжектиране на наркотици.

Надя Бенаиса

Друга известна дама, която също е носител на ХИВ-вируса, е певицата Надя Бенаиса от групата No Angels, член на която бе и Люси Дяковска.

През 2010 година започна дело срещу Бенаиса за причиняване на телесна повреда, защото не е предупредила трима мъже, с които е имала интимни отношения без предпазни средства, че е носител на ХИВ вируса. Наказанието, което получи от съда, бе двегодишна условна присъда и 300 часа общественополезен труд.