Рекордната жега не може да уплаши публиката на първия запис на предаването „Х Фактор” на 11 юли. В началния час – 13.30 над стотина момчета и момичета са се струпали пред студиото в краен столичен квартал в очакване вратите да се отворят. Някои имат дългогодишен опит като публика и смело разясняват правилата на новобранците, докато разказват спомени за предишни сезони. Скоро публиката е поканена в студиото и минава задължителната проверка за сигурността – дамските чанти се отварят, етикетите от бутилките се премахват, за да не станат неволна реклама. Най-лош късмет изважда зрител, дошъл с фланелка с огромен надпис на фирма за спортни стоки, който е пратен да седне в края на местата, за да не влиза в кадър.

Публиката бърза да заема местата си, които им показват организаторките и…започва голямото чакане за началото на предаването. Явно продуцентите са наясно, че търпението на зрителите ще бъде поставено на изпитание, защото са наели специален актьор-Ники Станоев, който победи във формата на Шоуто на Слави "Народен артист". Той трябва да развлича зрителите, но се държи повече като клоун в цирка, затова се налага главният сценарист Влади Априлов да му помага. Под неговото ръководство публиката пляска, става на крака, гледа внимателно празната сцена, а операторите я заснемат.
Най-сетне журито излиза, а залата най-дълго пляска на Криско.



Докато той заема мястото си, зрителите започват да му обясняват колко много го обичат и дори пеят песните му. Младият габровец също подвиква и маха приятелски, но най-много с публиката общува Заки. Той не спира да си говори със зрителите, да ги нахъсва, а когато ръкоплясканията за бездарно изпълнение стават твърде силни, направо изстрелва: „Идете да се прегледате”. Другите двама членове на журито Саня Армутлиева и Любо Киров стоят с гръб и дори не поглеждат към почитателите на предаването. Гримьорите обаче през няколко минути пудрят лицата им, а фризьорката оправя перчемите на Заки и Любо.

Повечето от претендентите да са следващата музикална звезда на България, поне тези от първия ден, въобще не могат да пеят. Няколкото изключения са млади музиканти, завършили консерватория и две-три раздаващи се мацки, които изглеждат добре. В по-голямата си част участниците, които вече са минали един кастинг, не могат да изкарат и един верен тон, а публиката им се подиграва с викове: „Още, още”. След близо четири часа първият епизод на предаването е заснет, но до края на „Х Фактор” остават още цели четири месеца.

Четете още: Зад кулисите на „Господари на ефира”