Автор
Роси Кацарова

Те нямат образование, но имат милиарди!

Учи, за да сполучиш. Всички знаем тази крилата фраза, но понякога животът поднася изненади. Личностите, за които ви разказваме днес, нямат зад гърба си кой знае какво образование, но в сметките си имат милиарди. Може би са родени под щастлива звезда или имат много остър ум. Или и двете.

Робърт Брансън - не завършва гимназия


Сър Ричард Брансън - собственик на конгломерата „Върджин груп“, наброяващ около 400 компании, е един от най-богатите хора в света, който дори не е завършил гимназия.

Милиардерът разкри преди време, че му е било изключително трудно в училище и заради това се разделя с него още на 16 и заминава за Лондон.

Първият му бизнес проект е списание, а на 17-годишна възраст вече организира първата си благотворителна организация. Днес Ричард Брансън е известен филантроп и бизнесмен, а състоянието му наброява повече от 5 милиарда долара.



Ингвар Кампрад - не отива в университет

Когато е на 17 години, Ингвар Кампрад създава компанията, която днес е известна по целия свят - ИКЕА.

Бъдещият милиардер е имал слаб успех в училище и изпитвал трудности с ученето поради дислексия. Той успява да завърши гимназия, но така и не влиза в университет. Според "Блумбърг" през 2016 г. богатството му възлиза на 41,8 милиарда долара.



Хенри Форд - средно образование


Младият Хенри Форд не се увлича от учението в религиозното училище или пък в селската работа във фермата на баща си. Всъщност, единствената му страст е разнообразието от механизми.

На 16-годишна възраст Хенри избягва от дома си и отива в Детройт, където работи като помощник-механик. Известният американски инженер и предприемач основава автомобилната корпорация „Форд“ и успява да натрупа огромното си богатство с много труд и иновации. През 1908 г. Форд пуска на пазара своя прочут „Модел T”, който се превръща в сензация. Това е първият масово произвеждан модел автомобили. Състоянието му се изчислява на 188 млрд. долара.



Ли Кашин - не завършва училище


Ли Кашин, един от най-богатите хора в света, е принуден да напусне училище на 12-годишна възраст и да си намери работа в завод за производство на пластмасови цветя.

Когато е на 22 години, основава фирмата Cheung Kong, която днес се занимава не само с търговия, но и с недвижими имоти, IT разработки, хотелиерство и други. Според "Форбс" към днешна дата той е най-богатият човек в Азия, като състоянието му възлиза на 31,3 млрд. долара.



Бил Гейтс - не завършва университет

Бил Гейтс има диплома от "Харвард", само защото през 2007 г. от университета решиха да му връчат в знак на почит към заслугите и личността му.

Всъщност Гейтс учи в престижното учебно заведение само за две години, след което е изгонен. Днес състоянието му възлиза на 88,5 млрд. долара.



Лари Елисън - две години в университет


Лари Елисън, един от основателите на корпорацията Oracle, която заема второ място в света в производството на софтуер след Microsoft, се опита два пъти да получи висше образование. И в двата случая обаче бяха неуспешни. Първо той учи за две години в университета в Илинойс, а после изкарва един семестър в Чикагския. Според "Форбс" богатството му се изчислява на 55,6 милиарда долара.



Джон Рокфелер - не завършва училище


Един от най-богатите хора в човешката история – Джон Рокфелер никога не е учил в университет.

Той посещава гимназия в Кливлънд, а по късно и курс по счетоводство в колежа „Фолсом“, но оставя учението настрана, когато е на 16, за да започне да работи. Богатството му се оценява на 336 млрд. долара, когато умира през 1937 г., като се има предвид инфлацията.



Амансио Ортега - не завършва училище


Амансио Ортега, създателят и собственик на Zara, напуска училище, когато е на 13 години и започва да работи като куриер към магазин за дрехи.

Ортега открива първия си магазин през 1975 г., а днес, близо трийсет години по-късно, той на няколко пъти е оглавявал списъка на най-богатите хора в света. Богатството му според "Форбс" възлиза на 84,9 млрд. долара.