Автор
Мария Николова

Не хулете Сузанита, какво е виновно детето...

Има ли изобщо вече място за шок, огорчение, разочарование, яд и протест срещу налагащите се идоли в българското общество? Не знам, но за пореден път си задавам този въпрос заради новия клип на едно 14-годишно момиче, което пее, че е „обладано от Луцифер и Буда“, размахвайки среден пръст пред камера с дълги, модерни нокти тип „вещица“. Една ученичка, тъкмо завършила седми клас, наплескала тонове грим на иначе детското си, красиво лице. Едно хубаво момиче, което ако няма дарба да пее, то поне има обещаващ талант да танцува под ритъма на музиката, и то с предизвикателни движения, на които и 28-годишни момичета биха завидели. Сузанита, която не знае, защото е малка и още нищо не разбира, но трябва да е благодарна, че баща й не може да я види.

Провокацията пак продаде

Да, днес Фейсбук отново ври и кипи под напъните на потребителите да заклеймяват, хулят и подиграват 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад заради опита й да се прочуе чрез провокацията. А тя доказано продава по нашите ширини – песента, въпреки спорната си музикална стойност, има над 1 800 000 гледания в YouTube. И това ако не е успех! Тя надмина новото, дълго чакано парче на Ъпсурт, което до момента има едва 850 000. И гони славата на Гери-Никол. Не била идолът на Сузанита, но мисля, че за всички е ясно коя днес е принцесата на момиченцата в България.

В този смисъл, защо са отворили всички пак такива големи усти? Толкова бързо ли забравихме откъде тръгна Гери-Никол, на какво заложи и как извървя пътя дотук. Докато хиляди малки момичета въздишаха по нея и всячески се опитваха да й подражават. Не помним ли жалките и безрезултатни опити на българския регулаторен орган да предприеме някакво действие срещу някои нейни хитове, произведени в непълнолетна възраст. Явно пак паметта ни се оказа къса, но как да е по друг начин - в тази страна властва някаква необяснима и странна шизофрения.

"Обладана от Луцифер" или „Аре, начертай, нали сме ученички“

Затова сега, всички са зейнали срещу Сузанита, но дума не се обелва за новия текст на най-популярната млада певица. А тя пее и танцува в предизвикателните си одежди в училище, онова свещено място, в което се предполага, че младите поколения трябва да трупат знания, а не да купонясват. Е, не и според продуцентите на „Напрао ги убивам“ – чаши се вдигат, купонът тече, а Гери зове „Аре, начертай, нали сме ученички“ и припява „С Килата свивам, пуф-паф, пуфи-пуфи паф“.

Не съдя нито Сузанита, нито Гери - те не са виновни за това, което са. Първо, Сузан е дете, а и Гери бе дете, когато прохождаше на музикалната сцена. Второ, те са до голяма степен продукт на едно болно общество и объркано време с изкривени ценности или може би дори без ценности. Но някой има вина, нали? И това сме всички ние, които допускаме това да се случва и не предприемаме нищо срещу него. Виновни сме ние като общество, виновна е държавата, виновни са родителите. Оставете Сузанита на мира, погледнете картината в дълбочина, погледнете себе си. Пуф-паф, пуф-паф....