Почти на всеки се е случвало да пострада при някакъв инцидент - падане, изкълчване, спортна травма, навехнат глезен или просто нелепо спъване, което може да доведе до куп неприятности. Посещаваме лекарския кабинет, направили са ни снимка, ако е било необходимо и вече сме спокойни, че всичко е наред. Какво се случва след това, обаче? Чакаме травмата да отмине? Да, но това може да отнеме доста дълго време, а единствената ни сигурна спътница през този мъчителен период се оказва болката. Често лекарите пренебрегват този фактор, като обясняват на пациента, че всичко е наред и е нормално да има болка няколко дни. Това обаче в никакъв случай не означава, че не бива да се борим с нея.


Постоянната болка може да отключи редица проблеми като депресии, раздразнителност, силен стрес, както и да попречи на извършването на рутинните ни ежедневни дейности. Ето защо не бива да я приемаме за даденост и да я подминаваме с лека ръка. Изнервяща, постоянна и натрапчива - посттравматичната болка е нещо, с което може лесно да се справим, стига да знаем как. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да прогоните болката по-бързо:


Масаж при скелетни и мускулни болки

„Масажът трябва да бъде разглеждан като подходящо средство за облекчаване на мускулно-скелетните болки, както и като жизненоважна част от техниките за управление на болката в тези области”, смята д-р Уейн Джонас, изпълнителен директор на института Samueli в Александрия, Вирджиния. Според него масажът не е най-бързо влияещото на болката средство, но все пак помага и е препоръчителен, когато имаме някакви болки в костите и ставите. Той обаче трябва да бъде извършван от специалист, който знае добре какво прави.


Ароматерапия

Известно е, че посттравматичната болка изостря сериозно сетивата ни и повишава силно нервността ни. Ето защо ароматерапията е отличен начин да възстановим вътрешното си равновесие в дните, в които изпитваме неприятното усещане. Има различни ритуали и практики, но всеки специалист по ароматерапия би препоръчал лавандулово масло и лек масаж за отпускане на всички нерви и сетива.


Билков компрес

Натъртили сте коляното си и ви боли, но нямате някаква рана или оток? Можете да решите проблема и с лек билков компрес. Все пак, когато става въпрос за травма - внимавайте какво слагате на проблемното място. Невинаги самолечението е най-добрият начин да се отървете от болката.


Криотерапията

След някакъв вид механичен удар в крайниците специалистите съветват да наложим мястото с лед за облекчаване на състоянието. Чрез охлаждане на засегнатото място може да се потисне потенциалното възпаление и болезнено подуване и да се облекчи болката, но е много важно да не прекалявате с леда. Ако преохладите мястото ще има обратен ефект - засегнатият участък ще започне да се самоснабдява с повече топла кръв, което пък може да увеличи подуването и болката.


Наистина добро обезболяващо

Когато болката е силна и постоянна, е добре да вземете и обязболяващо средство като Диалгин, което наистина ще ви помогне да се отървете от нея. Диалгин отнема бързо силната болка и има приятен ягодов вкус. Разтворимите сашета са незаменим помощник в борбата с посттравматичната болка, която често не може да се повлияе от никакви други трикове.


(в материала има продуктово позициониране)