Да си жена не е никак лесна задача и само ние си знаем какво ни коства да живеем като „по-нежната половина“ от човечеството. Токчета (поне дузина), няколко вида крем за около очи, маникюр, кола маска, бельо, чорапи с дантели, рокли, ролки, чанти... и отгоре на всичко - цикъл. Този до болка познат момент, който всеки месец ни напомня, че сме жени и който винаги очакваме с тих ужас, всъщност, оказва се, е сред най-големите източници на стрес за средностатистическата дама. И това никак не е чудно - болки в гърба, в кръста и в корема, желание да изядем всичкия шоколад на света, раздразнителност и липса на желание за каквато и да е спортна активност - всичко това се счита за съвсем нормално, когато денят Х настъпи. Ето защо повечето дами признават, че свързват този период от месеца с изключително отрицателни емоции.
"Скривам се от света, отлагам срещите си, обаждам се в офиса че съм болна и прекарвам едно кошмарно денонощие. Трябва ми поне един ден, за да дойда на себе си", признава пред екипа на Woman.bg Ива Г. на 32 години.


Ясно е - да си жена е един странен "занаят", който си има своите тънкости. И все пак - редно ли е да се предаваме пред болката и дискомфорта по време на месечния си цикъл? Разбира се, че не!


Специалистите съветват да приложим няколко малки трика, които могат да ни помогнат да "преживеем" този период по-леко. Верни съюзници срещу болката по време на цикъл са топлата вода, билките, упражненията, калцият и желязото, които помагат на тялото да се справи по-лесно в "онези дни". Лежането в ембрионална поза също е препоръчителен начин да намалим болката - така мускулите в коремната област се отпускат и дискомфортът намалява. Тази техника обаче не гарантира мигновени резултати, а често може и да не ви помогне значително.


Много жени са склонни да търпят болките часове наред, с единствената надежда че "съвсем скоро неразположението ще отмине". Според лекарите обаче болезнената менструация е състояние, което в никакъв случай не бива да се приема за нормално, а цикълът трябва да ни носи единствено хигиеничен дискомфорт. В повечето случаи обаче не е така. Как тогава да се отървем от болката?


Много е важно именно в тези моменти да реагираме правилно и да помогнем на тялото да се справи с болезнената ситуация. Аз лично винаги нося в чантата си Диалгин – разтворими прахчета с вкус на ягода и без добавена захар, които наистина ме спасяват в "онези дни". Te прогонват болката много бързо и мога да продължа деня си по обичайния начин, което е наистина страхотно.

(в материала има продуктово позициониране)