Автор
Ева Лъчезарова

8 неочаквани причини за главоболието и как да се справим с него

Главоболието е един от най-често срещаните проблеми в ежедневието ни, но рядко се замисляме какво го предизвиква. Оказва се, че може да бъде породено от няколко неочаквани причини, които ще споделим днес с вас.

1. Промяна в eжедневието

Непрекъснато подлагаме тялото си на неочаквани промени и смятаме, че то е длъжно да се приспособява на мига. Истината обаче е, че винаги е добре да му даваме време да свикне. Представете си го като нежен механизъм, който има нужда от фина настройка, за да работи безпроблемно. Забелязали ли сте, че често Ви боли глава в първите дни от отпуската? В такъв момент си казвате: „Най-после отделих време за почивка, а сега ме боли главата!“. Подобен тип неразположение може да бъде породено от релаксацията след седмици на непрекъснат стрес и работа. Промяната е твърде рязка и тялото ви не може да се справи. Малко хора знаят, че по-късното ставане, точно както и ранното, може да предизвика главоболие. Не забравяйте, че пътуването също може да ви извади от зоната ви на комфорт - налягането в самолета, например, доста променя усещанията в тялото.

Как да се справите: Съветваме ви да се придържате максимално към графика си, дори когато сте на почивка. Не ставайте късно и не променяйте драстично хранителния си режим - всичко това е допълнителен стрес за тялото.

2. Силна светлина

Силната светлина, включително и тази от различни екрани – телевизор, лаптоп, компютърна игра, може да доведе до появата на неприятно главоболие.

Как да се справите: Настройте екраните така, че яркостта да не е прекалено силна и не се вглеждайте в тях на загасена лампа, защото контрастът е твърде голям и може да предизвика неразположение. Важно е и да си взимате малки, но чести почивки, в които да релаксирате и да не разглеждате телефона си.

3. Ниска кръвна захар

Този симптом обикновено е свързан с нередовно хранене. Случвало ви се е да ви боли глава, когато сте гладни, нали? Това се дължи на факта, че кръвната ви захар пада.

Как да се справите: Хранете се на равни интервали от време, за препоръчване 4 пъти дневно: закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.

4. Грешен диоптър на очилата

Ако носите очила с неправилен диоптър, е много вероятно да ви боли главата. Освен това е важно да знаете, че по време на главоболие зениците ви се разширяват и прегледът може да се окаже неточен. Ето защо не е препоръчително да ходете на лекар, когато имате подобно неразположение.

Как да се справите: Проверявайте зрението си редовно.



5. Необичайна поза при спане

Малко хора знаят, че ако заспят в необичайна поза или с мокра коса, освен вратът е много вероятно да ги заболи и главата. Не е задължително този симптом да се появи веднага след като станете от сън.

Как да се справите: Винаги избирайте подходяща възглавница, която да ви кара да се събуждате отпочинали. Помолете партньора си да следи за позата, в която спите - може да научите интересни и полезни неща от него.

6. Теглото ви

Редица изследвания показват, че затлъстяването (с индекс на телесната маса 30), особено при жените, може да предизвика главоболие. Прекаленото затлъстяване пък може да увеличи риска от главоболие до цели 80%.

Какво можете да направите: Тук си знаете сами (намигваме ви!)

7. Дехидратация

Не е нужно да сте много жадни, за да сте дехидратирани. Всъщност един от начините, с които тялото ви сигнализира, че има нужда от течности, е именно главоболието.

Какво можете да направите: Освен да пиете различни напитки се, стремете да приемате и повече храни, съдържащи вода, като плодове и зеленчуци.

8. Заседналият начин на живот

Наскоро шведско изследване показа, че хората, които не се движат достатъчно, са много по-предразположени към главоболие, от тези, които отделят достатъчно време за разходки или тренировки.

Какво може да направите: Ако нямате време за фитнес залата, се стремете да ходите пеша поне по няколко километра на ден. Добре е да отделяте време и за кардио тренировки, за да изпратите достатъчно кръв в мозъка си и да се заредите с ендорфин – хормонът на щастието.



От каквото и да е предизвикано главоболието, то влошава значително качеството ви на живот, подлага ви на допълнителен стрес, пречи на работата ви и на отношенията с близките хора. Затова е добре при първите симптоми да приемете болкоуспокояващо средство като ДИАЛГИН, например. Неговата патентована формула има по-бърз и мощен ефект, дори при силна болка. ДИАЛГИН е единственият продукт на българския пазар, който съдържа метамизол под формата на прах, който се разтваря във вода, при това с чудесен ягодов вкус и без добавена захар!

(в материала има продуктово позициониране)