Напоследък една от най-нашумелите теми е как да се храним здравословно, активният начин на живот, както и крайното избягване на всички калорични и натоварващи организма храни, а в магазините навлизат все повече веган и био продукти. Но дали това е правилният начин да запазим здравето си и да поддържаме фигурата си? Ще ви споделим гледната точка на медицинско лице по въпроса.

В отворено писмо до „Дейли Мейл“ специалистът д-р Макс Пимбъртън споделя притеснението си относно начина на живот и отношението към храната на младите жени, които изпадат в крайности, което води до сериозни последствия за здравето им. За много от тях са характерни хранителните разстройства.

„Все повече момичета избягват преработените храни и залагат на крайно суровоядство. Подобни драстични мерки също не са полезни за организма, тъй като ни лишават от определени хранителни вещества, от които тялото ни има нужда. Много от пациентите ми, особено тези, които са обездвижени срещат сериозни затруднения при извършването на физическа активност, защото не си набавят необходимата енергия от храната. Някои от тях дори сериозно заплашват здравето си и в практиката ми съм се сблъсквал с жени, които са били на косъм от смъртта, заради избягването на голяма част от храните. Неразумното хранене и крайностите могат да доведат и до хронични заболявания или до увреждане на костите. Но аз съм психиатър и практиката ми сочи, че подобно отношение към храната уврежда най-вече психиката на човек. Недостигът на глюкоза в кръвта обикновено води до тежки депресивни състояния, а също така лишаването провокира и забавянето на обмяната на веществата, което има сериозни последствия върху здравето“, споделя специалистът Пимбъртън.



Според него много от случаите на тежки хранителни разстройства са следствие от строгите диети и погрешната идея за здравословно хранене. Той обвинява и социалните мрежи, които често представят по нереалистичен начин разбиранията за диетично меню. В това число влизат и блогърите, които подтикват последователите си към драстичен и крайно нездравословен режим, често базиран на прехранването единствено със салати и плодове. Обикновено „чистото хранене“ според тях изключва напълно определени групи храни, които всъщност не са вредни и трябва да бъдат приемани, но в по-малко количество. Например глутенът не бива да бъде изключен напълно от менюто ни, освен ако здравословното ни състояние не го изисква. Някои дори изключват месото, а това действие също е неблагоприятно за здравето ни, ако продължава твърде дълго време. Млечните и някои зърнени продукти също не бива да бъдат зачеркнати от режима ни, тъй като съдържат необходими за организма ни съставки. Тайната на здравословното хранене се крие в баланса между продуктите, не в изключването на определени групи.



„Всяка диета, свързана с лишения и категоричното изключване на определени храни е обречена на провал. Мога да определя днешният проблем с хранителното разстройство като орторексия (маниакално състояние, свързано с фокусирането върху здравословното хранене). Това е изкривена представа за храната, която носи сериозни последствия върху физическото и психическо здраве“, обобщава д-р Макс Пимбъртън.



Четете още: Навиците, които удължават и скъсяват живота ви