Автор
Кристина Кирова

Защо трябва да си взимаме вечерен душ

Според скорошни проучвания душът преди лягане може съществено да подобри здравето ни.

Причината за това е, че обливането с топла вода преди сън ни помага да заспим по-бързо и съответно да сме по-здрави, спейки по-дълго и по-пълноценно. Къпането е полезно за здравето и най-вече за мозъка, тъй като то събужда и подпомага мисловния процес и стимулира креативността ни. Но особено полезно е да си взимаме горещ душ, преди да се отправим към леглото, защото по този начин сънят ще дойде по-бързо и лесно и при нас.



Всъщност е добре водата, с която се къпете преди да заспите, да не е напълно гореща, защото когато организмът се приготвя да отпочине, тялото ни изстива - първият сигнал, че сме на крачка от страната на сънищата. Когато си взимаме душ преди сън, ние подпомагаме процеса на изстиване, заради разликата между температурата в банята и спалнята.

Идеалното време за къпане вечер е час и половина преди сън. За този интервал от време тялото нормализира циркадния си ритъм. Първите няколко минути, след като излезете от банята усещате, че сте будни и заредени с енергия, но точно след час и половина ще бъдете готови за пълноценен сън.