Редовната консумация на риба и други храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, намаляват риска от най-честата причина (42%) за слепота, свързана с възрастта, установява Харвардско проучване.

Състоянието е най-честата причина за загуба на зрението при хората над 50 г. като лишава засегнатите от централно зрение.
Учени от Харвардския медицински институт в Бостън разглеждат данните на 38 000 жени, при които няма диагноза за дегенерация на макулата.

Повече от 10 години е наблюдавано здравето на очите им и е събирана информация за хранителните им навици, включително приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

През този период се появяват 235 случая на дегенерация на макулата.

Изследователите отчитат, че при жените, които консумират най-голямо количество рибено масло, се наблюдава 38% по-ниска вероятност от развитие на дегенерация на макулата.


Консумацията на една или повече порции риба седмично е свързана с 42% по-нисък риск от загуба на зрението, в сравнение с приема само на една порция на месец.

По-ниският риск се дължи предимно на потреблението на консерви риба тон и мазна риба, уточнява ръководителят на изследването д-р Уилям Кристен,пише puls.bg