Ако вземете парче сирене Пармезан в магазина за хранителни стоки, със сигурност ще си помислите, че в ръцете си държите един чудесен продукт от слънчева Италия. Но знаете ли, че сиренето, независимо от сорта или страната от която е, е сред продуктите, в чието съдържание най-често можем да се натъкнем на вещества като растителни добавки, химикали или друга евтина продукция, която няма нищо общо със самото сирене. Ето кои са останалите продукти, за избора на които трябва да внимаваме, когато държим на доброто качество.

1. Кафе


Ако си го приготвяте у дома, по-добре си купете кафе на зърна. Мляното кафе, което се предлага в магазина, често може да съдържа добавки като пшеница, ечемик и дори, забележете, дървени стърготини или камъчета.

2. Чай


При някои сортове това великолепно ароматно питие се смесва с други листа, а понякога дори и... с дървени стърготини. Това са търговски трикове, чиято цел е да се удължи срокът му на годност.

3. Сьомга и морски дарове


Ако си поръчате в ресторант сьомга, трябва да знаете, че продуктът пред вас може до голяма степен да не е това, което си мислите. Неправителствена организация за опазване на морската среда в САЩ установи неотдавна, че 100% от морските дарове, предлагани в ресторантите на Ню Йорк, включително сьомга и други видове риба не е храната, за която се твърди, че е. Трябва да сте наясно, че сьомгата от някои ферми, например в Шотландия, Фарьорските острови и др., е с най-голям процент замърсители и токсини, което от своя страна може да увеличи риска от заболявания като рак! Високата концентрация на отрови в нея експертите обясняват с факта, че развъдната сьомга се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Затова и техният съвет е сьомгата да се консумира веднъж на 5 месеца. Тъй като различните индустриални химикали се „складират” в животинските мазнини, всеки вид сьомга има потенциал да трупа тези токсини в себе си. Друга причина да се съмняваме в качеството на рибата и морските дарове е, че много от тези, които попадат на пазара или се предлагат в ресторантите, трудно могат да бъдат идентифицирани. И това важи не само за Америка, но и за страните от целия свят.

4. Зехтин екстра върджин


На всички ни е ясно, че чистият зехтин е по-добрият избор от обработения. Въпреки че се продава на пазара като "чист", е добре да знаем, че за да е и по-евтин, той често бива лишаван от много хранителни вещества и разреждан с фъстъчено или соево масло.

5. Сирене


Голяма част от сиренето, което се предлага по рафтовете в големите хранителни вериги, е далеч от автентичния продукт. Неотдавнашно проучване на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ откри в съдържанието на сирене Пармезан дървесна маса и други растителни мазнини. Затова ако видите сирене със сравнително по-ниска цена, имайте едно наум.

6. Мед


Медът, закупен от магазин, със сигурност не е истински мед! За жалост в търговската мрежа няма правило за това какво се нарича мед. Някои компании например го смесват с фруктозен царевичен сироп или захароза. Така че, не забравяйте – когато избирате от рафта бурканче с мед, обръщайте внимание върху етикета и четете всички съставки, отбелязани върху него.

7. Сухи подправки


Лабораторни тестове откриха случаи, в които риганът често пъти включва в състава си плевели и куркума, съдържаща царевица. За жалост подобни открития са направени и сред други сухи подправки, предлагани на пазара не в чистия им вид.

8. Шампанско


Вероятно сте чували, че пенливото вино не може да се нарече шампанско, освен ако не идва от френския регион Шампан. Тази истина обаче не спира компаниите да мамят потребителите, които предлагат фалшиво шампанско.

9. Плодов сок


Само защото върху етиката на кутийката пише "сок от нар", това съвсем не означава, че течността в ръцете ви съдържа само един единствен плод. Имайте предвид, че в много случаи скъпите сокове се смесват с по-евтини, за да се намалят разходите. Така че, проверявайте етикета всеки път, когато купувате натурален сок и внимавайте той да е наистина 100%. Ако в него не са посочени проценти, отбелязващи количеството плодов сок, не го купувайте.