Автор
Woman.bg

Тези трикове ще ви помогнат да забременеете

Според експертите ако бременността не настъпи след година опит, и двамата партньори трябва да се изследват. Ако пък жените над 35 години не могат да забременеят в рамките на шест месеца, препоръчително е също да се подложат на изследване.

Над 200 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. За жалост случаите на все по-млади партньори, които с години не успяват да се сдобият със своя рожба, все повече зачестяват. Причина за това могат да бъдат фактори както от генетичен характер, така и от външната среда и начина на живот – стрес, нездравословно хранене, вредни навици и др. Въпреки това времето и опитът са доказали, че съществуват хитринки, с които можем да противодействаме на този проблем и да увеличим значително шансовете си за забременяване:

Увеличете приема на фолиева киселина

Добре е приемът на фолиева киселина да стартира още преди да започнете опитите за забременяване. Фолиевата киселина е важна за правилното развитие на гръбнака и мозъка на бебето в първите етапи на бременността. Без достатъчно фолиева киселина съществува риск от "спина бифида" (когато гръбначният мозък не успява да се затвори през първия месец на бременността). Важно е също да се консумират по-големи количества храни, богати на фолиева киселина, тъй като така витаминът се усвоява по-пълноценно. Доказано е също така, че консумацията на храни, богати на фолиева киселина, значително подобрява шансовете от забременяване. Такива са зелените листни зеленчуци (спанак, броколи, къдраво зеле), аспержите, грахът, бобът, лещата, цвеклото и авокадото. Достатъчно количество фолиева киселина има и в някои плодове, като папая, портокали и грейпфрут. Хлябът и зърнените храни, също могат да се похвалят с наличието на този витамин.

Повече храни, богати на витамин Е и цинк

Според учени от университет в Нова Зеландия двойките, които искат да заченат дете, могат да намерят решение на проблема с мъжкото безплодие – повече храни, богати на витамин Е и цинк. Антиоксидантите, включително и някои хранителни вещества, спомагат за предотвратяването на проблема чрез стабилизиране на свободните радикали, явяващи се пречка при работата на сперматозоидите. Богати на тези хранителни вещества са сиренето и боровинките. Изследвания сочат, че тези храни увеличават възможността от забременяване почти четири пъти.

Откажете цигарите

За да увеличите вероятността от забременяване, откажете цигарите. Ако ви е трудно напълно да се лишите от никотиновото удоволствие, направете опит поне да ги намалите. Не забравяйте, че освен всички други негативни ефекти, цигарите се отразяват зле на нивата на естроген и на овулацията.

Регулирайте теглото си

Ако сте прекалено пълни или твърде слаби, добре е да знаете, че това определено може да създаде проблеми при зачеването. Затова имайте едно на ум и потърсете варианти, с които да регулирате теглото си.

Спортувайте

Движението е живот. Животът е движение. Затова и движението, и спортът са един от най-важните инструменти за сътворяването на нов живот. Активният начин на живот и редовните тренировки засилват циркулацията на кръвта в целия организъм, а това неминуемо се отразява благотворно и върху репродуктивните способности както на мъжа, така и на жената.

Не ставайте след секс

Не бързайте да ставате след края на половия акт. Добре е в този момент да останете да лежите на леглото поне десетина минути и да се отдадете на милувките на партньора си.

И секс позата е от значение

Ако жената седи или стои изправена по време на акта, шансовете да забременее са абсолютно минимални. Най-подходящите пози, които способстват за пълноценното достигане на сперматозоидите до яйцеклетката, са мисионерската и тази, при която жената е легнала по корем, а мъжът е плътно над нея.

Стоп на тревогите

Само мисълта, че искате да забременеете и че нищо не се получава, може да предизвика стрес. А това определено може да наруши овулацията при жените и да намали либидото на мъжете.

Правете секс преди овулация

Сперматозоидите могат да се задържат в матката и маточните тръби в рамките на 2 - 3 дни. От своя страна яйцеклетката остава само за 12 - 24 часа. Правенето на секс преди овулация увеличава шансовете, че ще има активни сперматозоиди в момента, в който яйцеклетката е готова за оплождане. За да увеличите шансовете от забременяване, започнете да правите секс няколко пъти седмично, веднага след като менструацията ви свърши. По този начин вероятността да пропуснете овулацията си е минимална.