Автор
Цвета Герчева

Световноизвестният проф. Нери Лауфер: Яжте жълти плодове, за да заченете по-лесно

Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света, правили човешко инвитро, основател на инвитро центрове в САЩ и Израел. В момента е главен лекар в отделението по акушерство и гинекология на университетска болница "Адаса" в Ейн Карем, Йерусалим, както и консултант в NewLife - Специализиран медицински център по гинекология в Пловдив. Именно в града под тепетата в края на декември 2016 г. стартира поредната инициатива на благотворителната кампания „Пожелай си!“, която има за цел набирането на средства за двойки с репродуктивни проблеми чрез разпространението на специално създаден за целта календар. Със събраните средства ще бъде подпомогнато зачеването на няколко двойки, а идеята на инициативата е повече българи да могат да усетят благословията да си родител.

Младежи продават благотворителния календар на "Пожелай си" в пловдивския мол "Марково тепе".

Именно за инвитро процедурите, за най-подходящата за зачеване храна и за магията при появата на нов живот си говорим със световнопризнатия специалист по репродуктивна медицина професор Нери Лауфер.

- Здравейте, професор Лауфер, няма нищо по-хубаво от новия живот, нали? Смятал ли сте някога колко бебета по света са проплакали благодарение на работата Ви?

- Имах късмета да започна с инвитро програмата в университета Йейл през 1982 г. и мисля, че моите колеги и аз сме помогнали да се родят около 10 000 бебета с помощта на инвитро оплождането.

- Къде е границата между магичното и научното при зачеването на нов живот?

- Няма магия. Експертизата, която е в основата на NewLife, разчита на съвременни технологии и ноу-хау , както и на дълги клинични и лабораторни опити. Един отличен български екип, обучен в Израел и подкрепен от д-р Сафран и мен като консултанти, дават всичко необходимо от медицинска гледна точка на двойките, които се нуждаят от това.

- Много майки правят многократни опити за инвитро, които са неуспешни. Какъв е вашият съвет към тези жени, защо не бива да се отказват?

- За нас като екип всеки пациент е специален и подхождаме индивидуално към всеки. Обръща се внимание както на медицинската страна на лечението на безплодие, така и на човешката и емоционална история на пациента. Затова много от пациентите ни поддържат връзка с лекаря, помогнал им да изградят своето семейството, дълго след края на процедурите си.

- Има ли храни, които наистина могат да подсилят женската или мъжката плодовитост и да подпомогнат зачеването?

- Избягвайте кофеин и алкохол – те засягат плодовитостта и по други начини. Консумирайте колкото се може по- малко храни от животински произход, които са заредени с хормони. Приемайте повече естествени витамини като например моркови. Именно те оказват най-ползотворно действие върху плодовитостта и на двата пола. Освен това, всички останали жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, благодарение на каротиноидите в тях, влияят благоприятно репродуктивното здраве. И най-вече старайте се да намалите ежедневното напрежение и стрес.

- Медицината в Израел е толкова напреднала, че ние в България често говорим за вашите лекари и научни екипи, като за най-добрите в света. Какво от израелския опит пренасяте в пловдивската клиника, на която помагате?

- Израел е пионер в лечението на безплодие още от началото на шейсетте години на 20 век. Ето защо голяма част от клиничните и фундаменталните изследвания са направени в Израел. Много иновативни терапии и технологии, които водят началото си от еврейската държава, са прехвърлени в чужбина.

- Има едни конспиративни теории, според които се раждат деца, които не биха могли да бъдат създадени по естествен начин и те не са един вид "висш пилотаж на естествената генетика'?

- Децата, родени от IVF, са същите като децата, родени без никаква помощ. Това включва същите малформации, IQ, училищните постижения и фертилност. Уверявам ви, че това са чисто конспиративни теории без никакви реални доказателства. Всички деца инвитро или заченати по естествен път са равноправни както в развитието си, така и в живота.

- Вие сте вторият човек в света, който е успял да осъществил инвитро. Какво беше мнението на хората навремето, промени ли се начинът на мислене на вашите пациенти?

- Аз съм между първите 10-15 души, които са започнали да правят инвитро в света, а в САЩ съм трети. Когато започнахме програмата ин витро в Йейл, в САЩ вече имаше два инвитро центъра. В началото на 90-те години пък беше намерен начин да се помогне и на много мъже с намален брой или липсващи сперматозоиди – по това време се разви и PGD технологията. В момента технологиите за стволови клетки и запазване на репродуктивността са на първа линия. Очевидно е, че инвитро е един от пробивите в областта на медицината и предлага нови хоризонти за пациенти с репродуктивен проблем.

- По-лесно ли ви се доверяват те сега? Смятате ли, че инвитро процедурите трябват по някакъв начин да бъдат подкрепяни от националната здравноосигуртелна каса на България?

- Имам чувството, че чрез IVF имаме много широк и гъвкав инструмент и пациентите чувстват това предимство. Надявам се, че мога да внуша на пациентите надеждата, която да ги вдъхнови да вярват не само на мен, но и на самата процедура IVF. Това е много напреднала социална и политическа стъпка в общественото здраве на национално ниво. Тя подчертава, че българското правителство смята репродуктивните проблеми и това да помогне на двойки, които страдат от това, за неразделна част от здравеопазването. Това означава, че правителството поема върху себе си отговорността да съдейства на всяка двойка за постигане на мечтата да бъдат родители. Това е доказателство, че България е поела ангажимент за подобряване на социалната сплотеност като важна социална значимост. Много страни все още не са достигнали този етап в своето политическо развитие.

Професор Лауфер и доктор Петрова.

- У нас работите в пряко сътрудничество с родният специалист доктор Добринка Петрова. Как успя тя да спечели доверието на светило като вас?

- Д-р Петрова е изключително трудолюбив лекар и посветена преди всичко на своите пациенти. Тя постоянно се стреми да обогати знанията си и е спечелила уважението ми с честност и директен подход. Тя води отличен екип от хора, които споделят сходни ценности и упорита работа. За мен е удоволствие да работя с нея и специалистите в „Ню Лайф“.