Автор
Woman.bg

Силви Вартан дари апарат за лечение на жълтеница при бебета

Асоциация "Силви Вартан за България" дари на отделението по неонатология на болница "Пловдив" апарат за интензивна фототерапия на жълтеница при новородените. Той е на стойност 10 000 евро, съобщиха от лечебното заведение.

Неонаталната жълтеница при бебетата се получава в случаи, когато майката и плодът са с различен резус фактор или бебето е с незрял черен дроб. Лечението се провежда със специалната синя лампа, която облъчва новородените с определена дължина на лъчите.

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на отделението д-р Диана Аргирова коментира, че почти всички деца се раждат с някаква степен на жълтеница, но между 7 и 10% от тях имат нужда от фототерапия, за да не се стига до смяна на кръвта на новороденото. Заболяването не е безобидно и може да увреди нервната система на децата, поясни завеждащата.

Снимка: БГНЕС



Световноизвестната певица е родена в българското село Искрец. Тя отдавна се занимава с благотворителна дейност и чрез своята асоциация "Силви Вартан за България" е успяла да помогне на хиляди български деца с лични дарения. Информацията е на Дарик радио, предадена от БГНЕС.