Автор
Woman.bg

Признаци, че консумирате прекалено много захар!

Прекалената консумация на захар може да предизвика не само нежелано покачване на килограми и дерматологични проблеми, но и здравословни такива.

Затова е важно да осъзнаете кога консумацията на захарни изделия е твърде много за организма ви. Следващите няколко признака ще ви покажат именно това:

Постоянно чувство на глад

Бързите въглехидрати, каквито са богатите на захар храни, бързо покачват кръвната захар, а оттам се вдига и инсулинът. Впоследствие нивата му рязко падат и това е причината да чувствате глад, въпреки че скоро сте изяли кроасан, вафла или друг, богат на захар десерт.



Сега се събуждате, а се чувствате уморени

Постоянното високо ниво на кръвната захар, до което води честата употреба на захарни изделия, се увреждат клетките в организма и те не успяват да усвоят своя основен енергиен източник-глюкозата, а без достатъчно "енергия" тялото лесно се изморява.

Засилено уриниране


По-честото уриниране или това в по-големи количества представлява опит на тялото "да се отърве" от голямото количество глюкоза в кръвта, предизвикано от консумацията на захарни изделия, което така или иначе не успява да се оползотвори от клетките.

Дерматологични проблеми

Когато се консумират повече захарни изделия или храни с висок гликемичен индекс, глюкозата в тях рязко повдига нивата на инсулина. Това предизвиква възпаление в тъканите, в частност в кожата.

Това поражда появата на бръчки, акне и други кожни проблеми. Захарта също така води до дехидратиране на клетките, което съвсем естествено причинява сухота на кожата.