Скорошни проучвания доказват, че яденето на определено количество плодове и зеленчуци всеки ден може да удължи живота ни с цели 10 години.
Една от причините е, че някои видове плодове и зеленчуци могат да намалят риска от коварни болести като рак. Кои храни и от какви заболявания ни предпазват?
Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак.
За занижаване на риска от сърдечни заболявания и инфаркт е добре да консумирате ябълки, круши, цитрусови плодове, салати, маруля и карфиол.
Резултатите от последни проучвания сочат, че:
800 гр. консумация на плодове и зеленчуци всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 28%.
800 гр. консумация на плодове и зеленчуци всеки ден намалява риска от рак с 13%.
800 гр. консумация на плодове и зеленчуци всеки ден намалява риска от преждевременна смърт с 31%.
Медицинските специалисти съветват да наблягаме върху плодовете и зеленчуците, тъй като те намаляват нивото на холестерола, подобряват кръвното налягане, съдържат антиоксиданти и подсилват имунната система. Хубаво е да приемаме плодове и зеленчуци 5 пъти дневно. Разбира се, трябва да съчетаем консумацията им с физическа активност и спорт, които също удължават живота ни.