Автор
Woman.bg

Нова терапия срещу СПИН обещава пълно излекуване на болестта

Британски гражданин на 44 години може да стане първият в света човек, напълно излекуван от вируса на СПИН – HIV, съобщава британският Telegraph. HIV е вирусът, който след като зарази човешкия организъм, допринася за развитието на Синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

Новият вид терапия срещу СПИН, която обещава абсолютно излекуване на болестта е разработена от пет британски университета. Това са "Оксфорд", "Кеймбридж", "Империал Колидж Лондон", "Юнивърсити Колидж Лондон“" и "Кингс Колидж Лондон".

50 са доброволците, на които предстои да се подложат на експерименталното лечение, принципът на чието действие е първо да открие клетките на HIV и след това да ги унищожи в целия организъм.

Последните кръвни изследвания на 44-годишния британец вдъхват огромни надежди на учените, че най-тежката болест в съвременното общество в най-скоро време ще бъде ликвидирана. Въпреки това експертите бързат да уточнят, че все още е рано да се каже дали терапията ще се окаже на 100% успешна.

На какъв принцип действа революционното лечение

Към настоящия момент HIV все още не може да бъде излекуван напълно. Причината е в това, че вирусът засяга имунната система и се „настанява“ в ДНК-то на Т-клетките (част от имунната система), като ги кара да пренебрегват заболяванията и в същото време да възпроизвеждат вируса. На този етап СПИН се лекува единствено с антиретровирусни лекарства, които обаче имат само контролиращ процеса ефект. Те не могат да „засекат“ неактивните, но заразени с вируса Т-клетки. Така на практика въпросните лекарства не лекуват, а само контролират степента на заболяването.

Новата терапия работи в две основни фази: Първият етап включва ваксина, която помага на тялото да разпознае инфектираните с HIV клетки, за да може да ги изчисти. Втората фаза е ново лекарство, наречено Vorinostat. То активира неактивните Т-клетки, заразени с вируса на СПИН, така че имунната система да може да ги „види“ и съответно да ги унищожи.

"Тази терапия е създадена с цел да изчисти целия организъм от HIV вируса, включително и при неактивните клетки. Методът се е доказал като благополучен, приложен над лабораторни мишки, а данните, че той ще се окаже успешен и при хората, звучат твърде обнадеждаващо", обяснява проф. Сара Филдър от "Империал Колидж Лондон".

Днес по света живеят около 37 милиона души, заразени с вируса HIV, като най-тежко е положението в региона на Южна Африка, пише "Sky News".