Според ново проучване, публикувано в списание "Nature Communications", ограничаването на калориите е фактор за по-здравословен и дълъг живот. Учените достигат до този извод след тестове с маймуни.

Екипи на Университета на Уисконсин-Медисъни на Националния институт по застаряване на населението в САЩ изследват независимо един от друг как нискокалоричната диета се отразява на продължителността на живот на маймуни (макаци резус). Любопитното в случая обаче е, че изводите, до които двата екипа достигат, са напълно различни.

През 2009 г. екипът на Университета на Уисконсин-Медисъни прави интересно заключение, според което оцеляването на маймуните се дължи до значителна степен на консумацията на нискокалорични храни. Именно те допринесли за по-ниския риск от развитието на рак, диабет и сърдечни заболявания.

Резултатът, до който стигат учените от Националния институт по застаряване на населението в САЩ, проведено през 2012, е друг. Според него ограничаването на калориите няма влияние върху оцеляването, но за сметка на това пък подобрява здравето.

По-късно двата екипа се събират, за да изследват и съпоставят съвместно резултатите от двете независими проучвания. Изводът, до който стигат те е, че ограничаването на калориите помага на маймуните да водят по-дълъг и здравословен живот.

Но това, което разкриват учените от двата екипа, е, че възрастта, хранителният режим и полът също трябва да бъдат отчетени като фактори, които влияят на продължителността на живот при намаляване на калорийния прием. Така например, ограничаването на калориите започва на различна възраст при различните проучвания. Съвместният анализ на учените установява, че то носи ползи само и единствено за по-възрастните маймуни.

Маймуните, които били тествани в двете проучвания, имали и различен режим на хранене. В проучването на Националния институт по застаряване на населението в САЩ маймуните били хранени с повече естествени храни. За разлика от тях събратята им, които били изследвани от учените от Университета на Уисконсин-Медисъни, се хранели с повече преработени храни с по-високо съдържание на захари и мазнини. Съответно те били и по-тежки на килограми.



Друго любопитно откритие, което направили изследователите, било това, че женските маймуни сае оказали по-малко податливи към негативните ефекти на излишните мазнини, отколкото мъжките.

Учените са категорични, че тези открития могат да важат до значителна степен и за хората.

Да се храните по-пълноценно с нискокалорични продукти не означава, че трябва да гладувате. Така че, мили дами, имайте това предвид, и се възползвайте оптимално от проучванията на учените по този въпрос!