Автор
Антония Михайлова

Не се лъжете, студът не спира грипа!

Точно когато температурите навън започнат да се повишават, а снеговете – да се топят, се отпускаме и успокояваме, мислейки си, че грипът и другите остри респираторни заболявания са ни подминали. Да, ама не. Най-голямата заблуда е да си мислим, че това е така. Всъщност истината е, че болестотворните микроорганизми се активират точно, когато времето започне да се затопля.

Да видим кои са останалите най-разпространени митове и истини, които трябва да знаем:

  • Боледувал съм миналата година – това означава, че тази няма да боледувам – мит.
  • Истината е, че грипните вируси се изменят и всяка година стават нови.

  • Ваксинирането може да ме разболее – мит.
  • Истината е, че ваксините пазят от заразяване, а не предизвикват такова.

  • Приемът на антибиотик още от първия ден ме пази от усложнения – мит.
  • Истината е, че антибиотиците помагат при бактериални, а не при вирусни инфекции.

  • Студът убива грипните вируси – мит.
  • Истината е, че студът може да забави епидемията, но не и да я предотврати.

    6 храни, които ще ви предпазят от болестите

    А ето и още някои любопитни факти за грипа, които ще ни изненадат с мащаба на цифрите си

    - Знаете ли например, че най-голяма епидемологична заболяваемост се отчита в градовете с население над 1 млн. жители, където около 1/3 (33%) от хората са покосени от вируса. В градовете с население над 500 000 души се разболяват ¼ (25%) от хората, а в тези с под 500 000 – само 1/5 (20%).

    - Цифрите и фактите около епидемиите не са толкова впечатляващи, но когато се заговори за пандемии, дори учените изпадат в паника. Характерното за тях е, че един вирус поразява голям брой хора едновременно в различни държави. Заболяването се предизвиква от напълно нов вирус от тип А, срещу който хората нямат изграден имунитет.

    - Докато при епидемиите процесът може да бъде овладян, то при пандемиите разпространението на вирусите става с такава скорост и поразява толкова много хора, че тежкото заболяване в поне 50% от случаите ще завърши със смърт. Така че, ако у нас има пандемия, над 5 млн. души ще бъдат засегнати.

    - За първи път за грип се споменава още през 412 г. пр. н. е. , когато бащата на съвременната медицина Хипократ описва грипоподобна епидемия. Други исторически сведения датират от 1173 г. , но вирусът не е добре описан.

    - Първата документирана грипна епидемия, взела множество жертви, е избухнала през 1580 г. Близо 300 години по-късно човечеството е изправено пред пандемия, която причинява смъртта на 250 хил. души само в Европа.

    - От 1918 до 1920 г. светът е покосен от от т.нар. испански грип. Това е най-голямата от всички известни досега пандемии. Жертвите й са близо 20 млн. души. Испанският грип поразява близо 40% от населението на Земята, като смъртта е настъпвала изключително бързо. Испанският грип се смята за един от най-опасните грипове на всички времена.

    Стоп на грипа!

    Как да се защитим

    Чрез повишаване на имунитета

    Още преди настъпването на зимния сезон, тялото трябва да се подготви със закаляващи охлаждащо-затоплящи процедури. Храната трябва да е богата на витамини и антиоксиданти. В дневното меню задължително трябва да присъстват храни с високо съдържание на витамин С – киви, нар, касис, цитруси. Сред храните, спомагащи за увеличаване на съпротивителните сили на организма са чесънът, лукът, черният пипер, джинджифилът и т.н.

    Чрез понижаване на стреса

    Обикновено в периодите в края на седмицата или в първите дни на отпуск, когато човек се отпуска, съпротивителните му сили намаляват значително, имунитетът рязко спада. Това от своя страна създава благоприятни условия за проникване на вируси в тялото.

    Чрез спорт

    Доказано е терапевтичното и имуностимулиращо действие на спорта върху тялото. Сред най-благотворно влияещи средства срещу стреса е йогата, разходките на чист въздух, карането на велосипед, плуването.