Орехите са най-полезните от всички ядки и e препоръчително да бъдат задължителна част от всяка пълноценна диета, твърдят специалисти, цитирани от Би Би Си. Те съдържат най-високи количества антиоксиданти в сравнение с всички останали ядки, най-често се ядат сурови, което повишава действието на антиоксидантите в тях, пише zdrave.bg.

Все пак диетолозите подчертават, че и останалите видове ядки притежават отлични хранителни качества, но в сравнение с фъстъците, бадемите, кашуто и лешниците орехите са най-полезни, тъй като съдържат около два пъти повече антиоксиданти.

Антиоксидантите, както е известно, са необходими на организма, защото възпрепятстват вредните ефекти на свободните радикали, които предизвикват необратими промени в клетките.

Освен че са богати на антиоксиданти, орехите съдържат и значителни количества висококачествени белтъчини, витамини, минерали и диетични фибри. Честата им консумация дори в малки количества може да намали риска от исхемична болест на сърцето, някои видове рак, диабет тип 2 и други здравословни проблеми, показват предишни проучвания.

Друго предимство на орехите пред останалите ядки е, че те се ядат предимно сурови, което повишава ефективността на съдържащите се в тях антиоксиданти.