Автор
Woman.bg

Мащабно проучване показа: Европейците губят сексуалната си мощ

Представителите на силния пол в западните държави губят сексуалната си мощ, показва мащабно проучване.

Броят на сперматозоидите при мъжете на Запад се е понижил с близо 60 процента само за 40 години, сочи изследването, проведено с мъже от над 50 държави в дълъг отрязък от време, обхващащ 40 години от 1971 година до 2011-та.

Може да се твърди, че пестицидите, химикалите, нездравословното хранене, стресът, тютюнопушенето и затлъстяването са пряко свързани с проблема, който, както се оказва, има влияние не само върху плодовитостта на мъжете, но и върху здравето им. Учените са достигнали и до извода, че между намаляването на броя на сперматозоидите и развитието на рак на тестисите може да има връзка.

Интересна подробност е, че проблемът, свързан със семената течност на мъжете, се наблюдава само в западните общества, а не засяга представителите на силния пол в Африка, Азия и Южна Америка.



В изследването, включващо повече от 43 000 мъже, се констатира, че концентрацията на сперматозоиди е намаляла от 99 милиона на 1 ml през 1973 г. на 47,1 милиона на 1 ml през 2011 г., което е 52, 4 %.

Хагай Ливайн, епидемиолог и водещ на изследването от Еврейския университет в Ерусалим, определи резултатите като изключително шокиращи и притеснителни. Освен това други учени коментираха, че проблемът с намаления брой сперматозоиди в комбинация с тенденцията жените в западните общества да раждат все по-късно създава сериозна предпоставка за все по-голяма невъзможност за създаване на поколение.