Автор
Woman.bg

Кофеинът е новото лекарство срещу деменция

Според много проучвания кофеинът подсилва ензимите на мозъка и дори може да ни предпази възможно най-дълго от деменция.

В момента се разработват лекарства, които съдържат кофеин, с цел да предотвратят отслабването на мозъчната дейност. През 2016 г. учени открили две функции на ензима NMNAT2 - предпазва мозъка от стреса и предотвратява отлагането на плаки, допринасящи за стареенето. Невродегенеративните заболявания и по-специално Алцхаймерът, са много широко разпространени в света, като в САЩ около 5.4 милиона възрастни хора са засегнати от него и дори се очаква бройката да нарасне. Учените са в процес на разработване на лекарства, които да увеличават ензима NMNAT2 и изпробват най-различни съединения и съставки от други лекарства, спомагащи работата на мозъка. След редица проучвания те стигат до заключението, че задължителна съставка в лекарството ще бъде кофеинът, тъй като той засилва паметта и влиянието му върху мозъка ни е повече от благотворно.



Друго съединение, което също спомага за предотвратяването на деменцията, е "ролипрам" - антидепресант, който е спрян от производство още в средата на 90-те години на миналия век.

Останалите съставки, които спомагат мозъчната функция са зипрозидон, кантаридин, вортманин и ретиноловaта киселина, която е много полезна, тъй като е производна на витамин А.

Предстоящите открития и създаването на новите лекарства са от съществено значение за човечеството, защото засега заболяванията като деменция, Паркинсон и болестта на Хънтингтън са нелечими. Ако открие как максимално може да бъде засилен ензимът NMNAT2, медицината ще отбележи голям скок.