Автор
Woman.bg

Какво е „дървесна вана“ и защо ни прави здрави?

Днес вече съществува научно доказателство в подкрепа на така наречената екотерапия. Специалисти потвърдиха, че практикуваната от японците „дървесна вана“ понижава кръвното налягане и производството на хормоните на стреса, успокоява пулса, укрепва имунната система и значително подобрява настроението.

Какво всъщност представлява „дървесната вана“? Не е някакъв специален магически ритуал, а просто време, прекарано в гората. Това позабравено напоследък занимание се превръща в част от националната програма за обществено здраве на Япония още през 1982 г. Както знаем, традициите на тази страна повеляват уважително отношение към природата и нейните дарове. Дзен будистите проповядват пълна релаксация на ума чрез прогонване на всички мисли, които всекидневно препускат в нашето съзнание. Идеята на „дървесната вана“ е аналогична с този постулат, а именно просто да бъдем сред дърветата: без походи, без да броим колко крачки сме извървели на фитнес гривната или телефона си. Може да седим, да наблюдаваме потрепването на листата, да се шляем безцелно и да оставим на природата да си свърши работата. Доверете й се, прегърнете я и я почувствайте, за да ви почувства и тя.

Четете още: Седем йога пози, които ще отворят чакрите ви

В периода от 2004 до 2012 г. японските власти отделят 4 милиона долара за изучаване на физиологичния и психологически ефект от „дървесните вани“. В резултат на проведените изследвания се установява повишаване на NK клетките (клетки естествени убийци) в човешкия организъм, отговорни за силата на имунната система и способността й да се справя с различни болести, включително и рак.

Причината не е просто в свежия въздух, на който можем да се насладим, докато се разхождаме в гората, а в етеричните масла фитонциди, които дърветата отделят, за да се предпазят от микроби и насекоми. Те действат изключително успокояващо на нервната система като намаляват производството на кортизол ( хормона на стреса ) в кръвта и по този начин облекчават чувството на тревожност и депресия.

Разходката в гората може да се разглежда и като терапевтичен метод за справяне с проблемите от ежедневието, които ни преследват навсякъде, дори и когато спим. Ето защо следващият път, когато излезете сред природата, изберете си камък, „сложете“ всичките си проблеми в него и го хвърлете надалеч или в река, ако има наблизо.

Дори кратки излети в планината могат да помогнат на децата, които живеят в градска среда и страдат от хиперактивност, и да понижат нивото на стрес и тревожност от хилядите задължения и технологичната ангажираност.

Колко точно време обаче е нужно да прекарваме сред природата, за да се чувстваме здрави и щастливи? Експертите твърдят, че дори 30-минутна разходка в гората през уикенда е напълно достатъчна, за да се откъснем от градската шумотевица и да поемем необходимото количество фитонциди. Постоянният контакт с природата наистина подобрява качеството ни на живот.

Джой Чуи, ръководител и life coach на „дървесните вани“ обяснява: „Да си сред природата е необходимо и съпътства усещането на спокойствие и пребиваване в настоящето. Не е точно като машина на времето, но е нещо, към което можеш да се върнеш, когато чувстваш, че си изгубил правилния път“.