Автор
Мария Николова

Кака Лара: Никога не си забранявам положителните емоции

Незабравимата Лазара Златарева, позната на малки и големи като любимата ни кака Лара от "Милион и едно желания", все още пази детето в себе си. Как успява да го постигне, какво е спортът и здравословното хранене за нея тя разказва специално за читателките на Woman.bg.

-Част сте от инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО!, защо решихте да я подкрепите?


-От много години ЖИВЕЙ АКТИВНО! за мен е не просто инициатива, а част от живота ми. Спомням си как преди 5 години с току що проходилата Вая показвахме упражнения за майки с колички, правехме състезания за лазещи бебета и се забавлявахме, както всяка година в Южния парк. После сме участвали с Бенджи, танцувахме салса... Тази неделя ще направим най-големия пикник с MAGGI в Южния парк, заедно с шеф Цветомир Николов. ЖИВЕЙ АКТИВНО! не е просто инициатива, а начин на живот, който през юни среща своите последователи с нови приятели и отпразнува всичко това, напомняйки, че да спортуваш и да се храниш балансирано означава здраве и положителна енергия.

-Любимката ни от „Милион и едно желание“ сякаш още пази детето в себе си. Как го постигате?

-Не си забранявам положителните емоции, характерни за децата, защото "вече на тази възраст не ни отива"... Не се замислям "колко е лошо положението" и не питам "Какво прави за нас Държавата"... Знам, че каквото искаме, трябва да си го постигнем сами. Във всичко може да намериш положителните страни, ако желаеш. От ежедневните семейни задължения, до пазаруването и готвенето може да се превърне в игра и празник за цялото семейство. Играй-така винаги оставаш дете.

-Колко пъти седмично спортувате и включвате ли и децата в тренировките?

-Моят спорт е колелото и тротинетката. Това са превозните средства на цялото семейство. Препоръчвам този начин на придвижване на всички, живеещи в центъра. Ние сме облагодетелствани от факта, че живеем между три парка - Заимов, Докторската градина и Борисовата градина. Ежедневно виждам деца, които играят, тичат, катерят се по дървета... Това е не просто спорт, а възможност да живеем активно всеки ден.

-Какъв е вашият начин да се освободите от стреса?

-Слагам слушалките, засилвам музиката, яхвам тротинетката и тръгвам. През лятото живея на къмпинг-морето и плуването ме зареждат за цяла година.

-Какъв е според вас правилният хранителен режим?


-Преминала съм през всичко в името на това да изглеждам добре-глад, диети... Резултатите винаги са били временни и с последици за здравето. Когато не изключваш нищо от менюто си, но го комбинираш правилно и приготвяш сам храната, резултатите са налице. Ако човек се храни с отношение към храната, а не просто "за наяждане", винаги не само ще изглежда, но и ще се чувства добре.

-Като майка какво според вас е най-важно при изграждането на хранителните навици при децата?


-Както вкуса към книгите, музиката и киното се възпитават, така и за хранителните навици са отговорни родителите. Не забранявам нищо на децата си, но се опитвам да ги накарам да харесат плодовете и зеленчуците от малки. Избягваме тестените храни, но и те имат място в менюто ни, когато са приготвени и консумирани с положителни емоции. Опитваме се да наблягаме на пълнозърнести продукти и когато сме заедно, всички да се включваме в приготвянето на вечерята. Обичаме да се забавляваме, докато готвим и така пренасяме положителните емоции и на масата, споделяйки моментите заедно. Важното е храната, спортът - животът ти да те зареждат с положителна енергия и тогава всичко е здравословно.