Автор
Woman.bg

Как и защо жените по цял свят намаляват устните си

За увеличаване на устните сме чували многократно, а някои даже са пробвали пластичната интервенция. Намаляването на устата обаче е съвсем друга работа. Неотдавна Американското дружество на пластичните хирурзи съобщи, че в сравнение с 2000 година, през 2006 желаещите да свият устата си са нараснали двойно. В САЩ миналата година са били извършени 3547 такива операции.

Намаляването на устните, или както се нарича професионално редукционна хейлопластика, е новия тренд в пластичната хирургия. Той събира все повече последователи в Истаграм с хаштага lipreduction. В момента повече от 5000 снимки демонстрират работата на хирурзите по това ново направление в пластичната хирургия. Най-популярна е тази операция сред афроамериканките в САЩ и Азия. Пластичните хирурзи обясняват желанието на пациентките си със стремежа им да приличат на европейките. „Стандартът за красота в Америка все още се базира на чертите, които притежават европейците”, обяснява политоложката Кристина Грир.
В Азия и особено в Южна Корея, с пълна сила властва и модата на големите очи, която се постига или с помощта на грим, или с пластична операция, която превръща дръпнатите азиатски очи в нормални според европейските стандарти.

По време на операцията за намаляване на устните хирургът прави разрез по линията, която дели външната и вътрешната част на устната. Част от тъканта се маха, а после разрезът се зашива. Операцията е под локална упойка и трае около 25 минути. Седмица след това се препоръчва диета от пюрета и супи, докато шевът е все още уязвим.


В Азия подобна операция излиза от 1000 до 3000 долара, в САЩ може да стигне и до 7000 долара. Въпреки това на Запад преобладава все още увеличението на устните с хиалурон и биополимерни гелове. Прекаляването с хиалурон, което води до асиметрия, поява на топчета и откровена грозотия може да се поправи с помощта на хиалуронидаза – специално вещество, което разтваря и поглъща хиалурона. При използването на биополимерни гелове се налага операция, която също минава под локална упойка.

Четете още: Цветнокожа взриви интернет с неземната си красота