Автор
Кристина Кирова

Искате да отслабнете? Стойте далеч от кантара!

Една от основните грешки, които допускаме, когато искаме да се сбогуваме с няколко килограма, е манията ни по кантара и твърде честото му използване.

Първото нещо, което трябва да осъзнаете преди да сте започнали диетата си, е че кантарът не е най-добрият начин да следите теглото си. Много често той може да бъде пречка за поддържането на режима и да ни обезкуражи още в началото. В този материал ще ви разкрием къде се крият тайните на успешната диета и как да подсилваме мотивацията си, даже когато не виждаме светлина в тунела.

Кантарът е първият ви враг!

Забелязали ли сте, че кантарът е на ваша страна точно една седмица и след това ви е все по-трудно да видите резултат от диетата си? През първите няколко дни от новия ви хранителен режим, качването на кантара е истинско удоволствие за нас, защото ни се струва, че сме загубили излишните килограми с невиждана скорост,. Това е най-голямата заблуда, заради която си заслужава да бъдем по-въздържани към това действие.

Много е важно да осъзнаем как точно работи тялото ни и защо качваме или сваляме килограми. Освен това едно от първите неща, които трябва да разберем е, че мазнините и излишното тегло не се премахват за денонощие. Това е дълъг процес, в който трябва да сме последователни и да не търсим единствено бързия резултат. Хубаво е да не използвате кантара по-често от веднъж или два пъти седмично, защото той няма да ви даде реална представа за случващото се в тялото ви. Учудващо добрите резултати, които постигате само през първите дни от диетата си, са в резултат на загуба на вода и гликоген. Ще започнете истинската борба с излишните килограми, едва след втората седмица, когато сте се освободили от водата, която сте задържали до този момент. И в момента, в който кантарът вече не ви показва точно това, което сте очаквали, мотивацията ви трябва да бъде още по-силна. От този момент вие ще започнете да постигате резултати.

Правете си снимки

Най-често периодът, в който се предаваме и започваме отново да се храним нездравословно и да преяждаме, в резултат на което качваме двойно повече килограми, е след първите две седмици. Тогава започваме да отслабваме по-бавно, защото тялото ни вече е привикнало към новия режим. Виждаме, че диетата няма очаквания от нас ефект, а гладът ни кара да бъдем раздразнителни и в крайна сметка отново се връщаме към стария си начин на живот. Трикът, който ще ни помогне да продължим и ще ни предпази от провал, е отстраняването на кантара. Вместо да се претегляте, започнете да си правите снимки, които ще ви помогнат да виждате резултата. Правете си по една снимка на две седмици и ще забележите как те ще ви правят още по-мотивирани и целеустремени, без да изпитвате неприятни емоции, които може да ви донесе кантарът. Също така можете и да използвате метър, за да виждате ефекта от диетата в цифри.

Не избягвайте тренировките и покачването на мускулна маса

Не се страхувайте от мускулите! Да, те ще покачат теглото ви малко, но в същото време ще изглеждате много по-добре. Ще бъдете във форма, а женствените ви извивки ще бъдат още по-изразени.

Мускулите тежат повече от мазнините

Не го забравяйте, когато започнете да тренирате. Това също е една от причините да спрете да се претегляте. Килограмите не са единственото мерило, по което да се водите. Една тренираща жена тежи повече и изглежда много по-добре от тази, която единствено гладува и не прави упражнения.