Болките по време на секс се наричат диспареуния. Те могат да са повърхностни – на входа на влагалището (прегледът в тези случаи може да открие органична причина), или да са дълбоки и често да се дължат на психогенни фактори при млади жени.

Най-важното, което трябва да знаем за болезнения полов контакт, е дали диспареунията е първична, настъпила от началото на половия живот, или се е появила впоследствие, казват специалистите.

За диспареунията са типични следните оплаквания:

- Болка, която може да бъде в областта на клитора, влагалището, пениса, тестисите, уретрата, пикочния мехур, таза;

- Силен дискомфорт, парене, изтръпване, генитален сърбеж;

- Възникват и емоционални проблеми – психологично напрежение, страх от възникване на болка при полов контакт.

Причини

- Диспареунията може да се дължи на ред причини, като: епизиотимия (разрез по време на раждане), влагалищни инфекции или възпаление на горните отдели на гениталите, хемороиди, ендометриоза, вагинизъм, дразнене от химични вещества или алергени, кожни заболявания (lichen planus, lichen sclerosus). недостатъчна лубрикация, включително поради психологични проблеми като депресия, нервност, тревожност, страх поради преживяно сексуално насилие и др.

- Вагинизъм се нарича неволното съкращение на мускулите на тазовото дъно и на адукторните мускули на краката, които пречат на разтварянето на бедрата и правят невъзможно пловото сношение. В тези случаи даже и внимателният гинекологичен преглед е невъзможен.

- Много често вагинизъм се дължи на аномалии или грешки в поведението на мъжа. По-рядко се срещат диспареунии – болки при полово сношение, настъпили след травматично раждане, които се дължат на вътрешни разкъсвания.

- Друга честа причина за диспареунията са острите и хроничните генитални инфекции. В тези случаи гинекологичният преглед разкрива болезненост и уплътнение в областта на маточните връзки или яйчниците и тръбите. Според експертите най-бързо на оплакванията повлиява антибиотичното лечение.

- По-редки причини за тазови болки и болезненост по време на половия акт са: тумори, поликистоза на яйчниците, аномалии в статиката на матката, тазови разширени вени, вътрематочна спирала и др.

Лечение

Предвид многобройните фактори, които могат да провокират това състояние, без гинекологичен преглед и без да се открие причината за диспареунията, не е възможно да се даде съвет за лечение!

Ето защо, когато почувствате дискомфорт по време на секс и съответно преди да предприемете каквито и да е мерки, е желателно да се обърнете към лекар специалист.