Автор
Woman.bg

Ето защо не трябва да вярвате на думите "Ген е!"

Интернет изобилства от информация за абсолютно всичко, на която ние често сляпо се доверяваме.

Днес обаче ще развенчаем няколко мита за гените, в които със сигурност трябва да спрете да вярвате.

Мит 1: Хората от смесени бракове са най-красиви

Това далеч не е вярно. Истината е, че при смесването на гени от различни раси се получава просто по-добре функционираща имунна система, което няма нищо общо с добрия външен вид.



Мит 2: Ракът е наследствено заболяване

Всъщност се наследява единствено предразположеността към тази коварна болест, но дали ще се развие или не, зависи от редица външни и вътрешни фактори, от които само 5-10 % са генетично обусловени.

Мит 3: Характерът се наследява от родителите ни

Това е отчасти истина. Личностните черти и темпераментът са генетично обусловени, но околната среда играе не по-малка роля във формирането ни като личност.



Мит 4: Всички психически заболявания са наследствени

Ако родителите ви страдат от депресия, шансът и вие да изживеете това състояние се удвоява. При шизофренията този шанс е 8 пъти по-голям. Въпреки това няма гаранция, че при всички случаи детето ще наследи заболяването на родителите си.

Мит 5: Съществува ген, отговорен за хомосексуализма

Все още не е открит ген, който да е носител на хомосексуализма. Смята се, че предпочитанията на даден човек към същия пол се дължи на редица биологични и социокултурни фактори.

Четете още: Кои черти наследяваме от родителите си


Мит 6: Гените показват етническата ни принадлежност

Етническата принадлежност се придобива по същия начин, по който научаваме нов език и няма нищо общо с генетичния код, който носим.

Мит 7: Само X хромозомата е носител на интелекта

Ако това беше истина, то жените по подразбиране трябваше да бъдат два пъти по-умни от мъжете, тъй като те притежават две X хромозоми.

Мит 8: Алкохолната зависимост се наследява от родителите ни

Да, предразположеността към алкохолна зависимост може да бъде наследена, но това не означава, че при всички случаи човек ще се превърне в алкохолик, ако родителите му са страдали от тази болест. Оказва се, че ролята на гените и тази на социалната среда са 50:50 определящи за развитие на това заболяване.