Автор
Woman.bg

Ето защо не трябва да използвате пластмасовото шише многократно

С повишаването на температурите всички посягаме все по-често към бутилката с вода. Хубаво е да знаете обаче, че ако сте от хората, които ползват едно и също пластмасово шише, колкото и вода да пиете, си причинявате повече вреди, отколкото ползи.

Основната причина за това твърдение е, че пластмасовата бутилка не е направена за многократна употреба. Рисковете за здравето произтичат от факта, че в течността се отделят опасни химикали, а шишето става развъдник на вредни бактерии. По-специално става въпрос за Бисфенол А (BPA) – химикал, които се използва при производството на пластмасови изделия. За вредното му влияние се говори от години, като вече Бисфенол А носи етикета "разрушител на хормони", който имитира естрогена и е свързан със сериозни здравословни проблеми.

Четете още: 17 звездни дами и техните татуировки (ГАЛЕРИЯ)

Връзка към публикацията: Без Бисфенол А: Замяна на един опасен химикал с другтрябва да избягват този широко употребяван разрушител на хормони, който имитира естрогена и е свързан със сериозни здравословни проблеми. О

Връзка към публикацията: Без Бисфенол А: Замяна на един опасен химикал с друг

Според специалисти този вид химикали могат да засегнат всички системи в нашето тяло, включително да влияят на овулацията при жените и да повишат риска от заболявания като ендометриоза и рак на гърдата.
За това, че Бисфенол А прониква в напитките и храните, след което и в човешкия организъм, има многобройни изследвания. Експертите обясняват също, че всички онези, които настояват за забрана на този химикал в производството, се базират на непрестанно растящия брой хора, заболели от рак, сърдечно-съдови болести и генетично предавани заболявания.

Другият проблем при многократното използване на пластмасовите бутилки са бактериите. В изследване, проведено от Treadmill Reviews, били тествани бутилки, използвани от атлети в продължение на една седмица. В най-лошия случай в една от тях били открити повече бактерии, отколкото нормално има на една тоалетна чиния.

Най-лесният начин да намалите приема на Бисфенол А е да ограничите течностите и храни, които са били в контакт с химикала. Наблягайте на свежи плодове и зеленчуци особено в летния сезон, които освен, че ще ви предпазят от химикала, съдържат повече хранителни вещества, по-малко консерванти и са много по-вкусни.

Още един начин е да избягвате и пластмасовите опаковки за сметка на стъклените и хартиените.

Четете още: Как липсата на сън влияе върху мозъка