Автор
Woman.bg

Ето какво се случва с тялото ни при редовна консумация на бира

Интернет пространството изобилства с мотивиращи истории за фрапиращи трансформации на упорити мъже и жени, които са се отказала от вредните навици. Какво обаче ще се случи, ако вземем обратния пример? Какъв ще бъде ефектът върху здравето и външния ни вид, ако редовно консумираме нещо вредно, например бира.

Страхотен експеримент на BrightSide показва как се променяме при ежедневния прием на бира в рамките само на един месец.

Мъжът, подложил се на този тест, е приемал по 500 мл бира всеки ден. Преди експеримента той е направил някои рутинни изследвания, за да се увери, че е в отлично здраве и е изглеждал ето така:



Първият ден от алкохолното предизвикателство, както се досещате, минава изключително весело и забавно под влиянието на пенливата напитка. След седмица обаче той започва да получава главоболие всекидневно. Забелязва и промяна във външния си вид – лицето му е подпухнало и има тъмни кръгове под очите. Освен това изглежда доста блед и видимо уморен.



На втората седмица се промъкват и други нежелани реакции. Изведнъж заспиването и събуждането се превръщат в изключително трудни за изпълнение дейности. А за да се почувства напълно свеж и да започне с рутинните си задължения, са му били необходими няколко силни кафета и поне един час подготовка.

Четете още: Как липсата на сън влияе върху мозъка


През третата седмица колегите му започват да забелязват, че е станал безкрайно раздразнителен и неефективен на работното си място. Дори самият той се улавя как стои и гледа в една точка, без да може да се съсредоточи над задълженията си. Към края на работния ден вече се чувства нечовешки изморен и безспирно гледа часовника си, с надеждата, че по този начин минутите ще започнат да текат по-бързо.

Петата седмица се оказва фатална за сутрешния навик на мъжа да бяга по 10 километра в близкия парк. Благодарение на фитнес гривната, която носи със себе си и следи пробяганите километри той установява, че те вече не надвишават 5.



В края на експеримента мъжът с изненада забелязва колко е лесно да излезеш от форма и да качиш няколко килограма само с консумацията на една голяма бира дневно. Въпреки по-малко активните тренировки той всъщност не е спирал да тича и все пак т.нар. „бирено коремче“ е факт само след четири седмици. И за да потвърди всички негативни ефекти върху човешкото тяло, експериментаторът отива отново на посещение при своя лекар. Там установява, че подутото лице и недостигът на въздух са следствие от разширяването на кръвоносните съдове, „биреното коремче“ е резултат на нарушение във функцията на ендокринната система, а трудното заспиване – на проблеми с бъбреците.

Затова внимавайте колко често и в какви дози консумирате разхлаждащи алкохолни напитки в летните горещини!